Tuesday, October 31, 2017

Produk Shaklee Baby Untuk Bayi Anda


Bestnya yang dapat join Roadshow tentang Prenatal Nutrition by Dr. Sonhee Park baru-baru ni, sebab dapat grab Shaklee Baby Set ni. Shaklee Baby Set ni merupakan produk baru, khas untuk bayi, diterbangkan dari US. Kira macam nak intro produk ni la. Yang sebenar-benarnya akan launch end of November 2017. Jom kita tengok apa yang ada dalam Shaklee Baby Set ni.

Nak Buat Giveaway

Nak buat giveaway pertama untuk blog ni. Tapi dah berbulan-bulan fikir tak tahu nak buat hadiah apa. Cer tolong list skit apa hadiah yang best2 dan affordable untuk Ain bagi? Hahaha :)


Monday, October 30, 2017

4 Cara Turunkan Kolesterol Yang Tinggi

Pagi ini, Ain bertugas membaca keputusan darah beberapa orang pekerja di sebuah kilang, yang mana kebanyakan mereka mempunyai paras kolesterol yang tinggi. Ada yang baru 23 tahun, pun kolesterol kemain tinggi lagi macam orang tua berumur lebih 50 tahun! Scary tapi that's the truth. Bukannya apa. Kolesterol tinggi banyak risiko yang bahaya-bahaya seperti serangan jantung, strok dan masalah-masalah kesihatan lain.

Dah namanya pun baca keputusan darah pesakit, of course didatangkan dengan 'pakej' konsultasi macam mana untuk improve keputusan darah yang bermasalah. Sebab hari ni banyak ngat yang kolesterol tinggi, jadi Ain share sedikit tentang cara berkesan nak turunkan kolesterol yang tinggi ya.


Tak salah pun nak makan makanan ni, tapi kena kawal kekerapan dan amaun, sebab makanan2 ini tinggi kandungan kolesterolnya.

Sunday, October 29, 2017

Untung Buat Shaklee

Untung Buat Shaklee. Shaklee dah beri kepercayaan & kesetiaan kepada saya.

Macam serius ja bunyinya kan? Encik suami baca ni boleh bikin jeles. Hehe...

Kenapa PERCAYA & SETIA?

Yes. This is serious!

Macam ni ceritanya...

Saturday, October 28, 2017

Shaklee Leadership

Hebat-hebat dan bukan calang-calang orang semua ketua dalam Shaklee ni. Semua pun yang pakar dalam bidang masing-masing dan berpengalaman. :)

Helen Lam, President of Shaklee Malaysia

Friday, October 27, 2017

Khayla dan Chicken Pox


APA SHAKLEE DAH BERI PADA SAYA?

Kali ni bukan Ain. Tapi anak Ain, Khayla.
Mak ayah mana la tak tertoreh hati kalau muka anak ada parut banyak2.

MUKA tau korang, MUKA!

Dan, bukan MUKA ja, tapi...

...anak PEREMPUAN tau korang, anak PEREMPUAN!

Thursday, October 26, 2017

Kursus Induksi PUNB

Alhamdulillah. Berakhir sudah dua hari Kursus Induksi PUNB di Hotel Grand Continental Kuala Lumpur 25-26 Oktober 2017.

Bersama usahawan-usahawan PUNB

Wednesday, October 25, 2017

Tuesday, October 24, 2017

Strok Haba (Heat Stroke)


Strok haba (heat stroke) boleh terjadi apabila terdedah terlalu lama di bawah cahaya matahari yang terik atau bekerja di cuaca terlalu panas untuk suatu jangka masa.  Strok haba (heat stroke) ialah kes emergency, di mana ianya bermula dengan demam tinggi 40 darjah Celcius, jika tidak mendapatkan rawatan segera boleh memudaratkan buah pinggang, otak, jantung dan otot. Paling memudaratkan, strok haba (heat stroke) juga boleh membawa maut!

Monday, October 23, 2017

October Book Giveaway By Blog Siqahiqa


Hai korang. Ramai yang dah join GA by Siqahiqa ni. Ain pun tak nak ketinggalan. Hadiahnya salah satu buku (ada dua buku, dan akan ada dua pemenang).

GA berlangsung dari 12 Oktober hingga 12 November 2017 ya. Jom join ramai-ramai. The more the merrier kan?

Untuk join, boleh klik banner di atas. Follow je syarat-syarat yang ditetapkan. Simple sangat syarat-syaratnya. Ada link siap. Klik klik 5 minit siap semua. Good luck untuk semua peserta! :)

Youth Skincare

Patah tumbuh hilang berganti,
Nutriwhite 'patah', Youth mengganti.

Ewahhh... 💃💃💃

Shaklee Youth, skincare baru yang bakal masuk ke pasaran Malaysia tahun 2018

Sunday, October 22, 2017

Koleksi Testimoni Awesome Ostematrix Part 3

OK la, bersambung dari PART 2, ini ialah koleksi testimoni Ostematrix part 3 (terakhir). Hihihi. Dah banyak benor bagi postive feedback pasal Ostematrix ni. Of course lah kita nak share. Ok, straight to kolaksi testimoni Ostematrix yang terakhir. Kalau ada lagi lepas ni, Ain share lagi ya :)


TESTIMONI OSTEMATRIX #18


Lawas, Murah, Berbaloi


"Suka Ostematrix sebab lawas. Ada masalah pembuangan dari dulu. Lepas jumpa Ostematrix masalah pun selesai. Harga murah dan berbaloi."


Testimoni Ostematrix - Lawas, Murah, Berbaloi

Saturday, October 21, 2017

8 Tips Kuruskan Pipi

Budak comel la kalau pipi chubby. Tapi orang dewasa, meh cuba tips kuruskan pipi dalam entri ni.

Ada orang dilahirkan badan kurus, pipi pun kurus, bonus sangat kan. Ada juga yang pipi kurus tapi badan gemuk. Dan ada juga yang badan kurus, tapi punya berusaha untuk kuruskan pipi. Kali ni, Ain nak share beberapa senaman muka yang simple boleh buat setiap hari bila-bila masa saja, untuk kuruskan pipi. Orang perempuan ni tak boleh ditegur skit pipi dah chubby, nampak berisi, dah tembam dan sebagainya kan? So, let's give ourself a try on these senaman muka. Info ni Ain dapat dari website www.facialfitness.com. Thanks ya share tips best dan mudah macam ni. :)

Friday, October 20, 2017

Koleksi Testimoni Awesome Ostematrix Part 2

Testimoni Ostematrix ni memang banyak tau korang. Harapnya korang tak muntah hijau la dok baca post testimoni Ostematrix saja recently haha. Good product speaks by itself kan. Ececece. Sambungan dari Koleksi Testimoni Awesome Ostematrix Part 1:


TESTIMONI OSTEMATRIX #11


Cergas Bertenaga, Kebas Pun Hilang


"Alhamdulillah. Sejak mengamalkan Ostematrix ni badan jadi lebih cergas dan bertenaga. Kalau sebelum ni rajin tangan ni kebas2. Sekarang dah tak lagi. Syukur dipertemukan dengan Ostematrix ni."


Testimoni Ostematrix - Cergas Bertenaga Kebas2 Pun Hilang

Thursday, October 19, 2017

Koleksi Testimoni Awesome Ostematrix Part 1

Testimoni Ostematrix #1


Tiada Lagi Period Pain (Senggugut)


"Saya suka makan Ostematrix time period. Before ni MIL ada suggest kan tapi tak nak makan pun sebab dah makan GLA. Nak jadikan cerita, gi jalan2 Sabah last year, telan Ostematrix pagi tu sebab takut kaki lenguh. First day period tak rasa apa2 pun (tiada senggugut). Takde lenguh2 or sakit2. Penangan Ostematrix. Sejak tu setiap kali period mesti telan Ostematrix."

Testimoni Ostematrix Legakan Senggugut

Wednesday, October 18, 2017

Kalsium dan Osteoporosis

KALSIUM DAN OSTEOPOROSIS | Tulang paling pesat bertumbuh sekitar usia 11-15 tahun. Kalsium diperlukan & akan disimpan dlm tulang untuk mnguatkannya di kemudian hari. Bekalan kalsium yang tidak cukup untuk kes tertentu (contoh : ibu hamil, ibu menyusu) akan menyebabkan kalsium dari tulang diambil.

Osteoporosis, hasil kekurangan kalsium yang kronik, menjadikan tulang kurang tumpat, rapuh dan sangat mudah patah walaupun tanpa trauma (pathological fracture).

Tuesday, October 17, 2017

10 Tips Banyakkan Susu Ibu

10 Tips Banyakkan Susu Ibu

Ada mak2 yang tengah struggle dan tengah tercari-cari tips untuk banyakkan susu ibu kat sini? Ain nak share 10 tips penting untuk banyakkan susu based on pengalaman sendiri. Dan tips banyakkan susu ini juga terbukti berkesan bagi kebanyakan mak2 jgak. Ikut kajian sains, kita usaha, kita dapat.

Monday, October 16, 2017

Omega 3 Dan Ibu Hamil

Korang tahu tak, omega 3 ialah sejenis lemak yang diperlukan badan untuk beberapa fungsi penting tetapi malangnya ianya tidak dapat dihasilkan oleh badan? Omega 3 boleh didapati daripada pemakanan seharian ataupun makanan tambahan (suplemen). Haaa, ada jgak lemak yang bermanfaat untuk kita kan? Tapi kita kena tahu lah, mana satu lemak yang baik, mana satu lemak yang jahat. Ni baca ja kata ada lemak baik, terus pi hantam semua makanan berlemak! Oh sudah! Haha..

Suplemen omega 3 juga dikenali sebagai 'minyak ikan', tapi rupanya bukan macam dalam gambar ya. Hihi

Saturday, October 14, 2017

Testimoni Basic H Penyelamatku

TESTIMONI BASIC H


Adududu, budak bertuah memang suka buat umi pening kepala kan? Nasib baik laaa ada Basic H.


Friday, October 13, 2017

Resepi Chocolate Chips Cookies

RESEPI CHOCOLATE CHIPS COOKIES


Gambar encik Google (of course bukan Ain buat haha)

Saja tengok dalam draft ada entri apa, tiba-tiba terjumpa resepi Chocolate Chips Cookies ni kan. Penggemar chocolate macam Ain ni haruslah terliur kan. Hahaha. So, simpan sini dulu lah kot2 one fine day tergerak hati nak buat sendiri (biasa main tunjuk2 ja hihihi). Tak ingat siapa tuan/puan empunya resepi ni. Terima kasih daun keladi na. Ain share resepi ni. :)

Sembelit Anak Tiada Lagi Dengan Meal Shakes

"Anak customer Kak Pia  ada masalah sembelit, selepas 2 minggu minum Meal Shakes baru anak dapat buang air besar setiap hari. Najis pun tak keras lagi."

Testimoni Meal Shakes dan Sembelit

Ada apa dalam Meal Shakes yang membuatkan sembelit kanak-kanak tiada lagi?

Ada Apa Dalam Set Bersalin Shaklee

Ada apa dalam Set Bersalin Shaklee?

Bagi ibu baru bersalin yang tercari-cari set bersalin terbaik, Set Bersalin Shaklee lah jawapannya. Set Bersalin Shaklee terdiri daripada gabungan mantap tujuh suplemen yang membekalkan nutrien penting untuk menyokong proses pemulihan anda, membantu anda mendapatkan kembali bentuk badan, menambah tenaga dan menyokong kesihatan anda di samping memberi bayi anda nutrisi yang mereka perlukan untuk membesar secara kuat dan sihat.

Thursday, October 12, 2017

Be My Lucky Followers Giveaway

Hehe, saja join giveaway lagi. Klik banner untuk join.



Hanya Kerana Satu Lubang Kecil

Sedikit kesah yang dikongsi oleh rakan saya.

*****

Seorang lelaki diminta mengecat sebuah perahu, ia pun mengecat perahu tersebut.

Sewaktu mengecat, dia menemui sebuah lubang kecil di lambung perahu, dan menampalnya diam diam. Selesai mengecat, ia terima upahnya dan pergi.

Hanya kerana satu lubang kecil

Testimoni GLA Sebagai Ikhtiar Untuk Cyst Part 2

Sambungan dari Testimoni GLA Sebagai Ikhtiar Untuk Cyst PART 1


-6-


Testimoni GLA Vs Cyst 6

Wednesday, October 11, 2017

Testimoni GLA Sebagai Ikhtiar Untuk Cyst Part 1

-1-

Testimoni GLA Sebagai Ikhtiar Untuk Fibroid 1

6 Tanda Seorang Wanita Sedang Subur

Nak pregnant atau nak cegah pregnant secara semulajadi, kena ambil tahu enam tanda wanita sedang subur.

Tahu tak, badan orang pompuan ni akan ada tanda bila tengah subur. Ini disebabkan oleh perubahan fisiologi (perubahan hormon wanita) dalam badan kita. Jadi, agak penting seorang wanita, especially yang sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat, ambil tahu akan tanda-tanda ini. Sebab masa inilah masa terbaik untuk bersama suami supaya chances persenyawaan antara benih lelaki (sperma) dan telur wanita (ovum) paling tinggi, untuk mengandung. Kalau nak merancang plak, eloklah berjaga-jaga masa subur ni. Hehe. Ok.  Jom check it out apa tanda-tandanya.

Tuesday, October 10, 2017

5 Tips Pemilihan Sumber Protein Yang Baik

Sebab protein sangat meluas fungsinya untuk kesihatan dan kecantikan, meh Ain nak share lima tips penting untuk memilih sumber protein mana satu yang bagus untuk kita. Sumber protein ni ada banyak. Ikan, ayam, daging, soya, tauhu, susu, kekacang dan sebagainya. Ada yang kata daging tak bagus, ada yang kata ikan paling bagus dan sebagainya. Tapi pernahkah kita terfikir, sumber protein yang manakah yang terbaik untuk kita?

Pelbagai sumber protein, yang manakah yang baik untuk dimakan?

5 Perkara Idaman Wanita Kalau Dapat Protein Yang Cukup

Jadi orang perempuan ni, mostly kalut hari-hari. Kejap jadi mak, kejap surirumah berpeluh memasak kat dapur, kejap jadi babysitter anak lima dengan kerenah masing-masing, kejap jadi pekerja kat tempat masing (doktor, ahli farmasi, engineer, arkitek, cikgu, lecturer, dan lain2 - jangan kecik hati ya kalau Ain tak sebut, banyak tu nak sebut semua jenis pekerjaan hehe). Jadinya, nak habaq mai, kata jadi seorang yang bergelar WANITA ni tak mudah! Banyak nau komitmennya. Tu yang common sangat mak-mak tak cukup zat, makan pukul berapa last pun tak ingat, tidur hari ni pukul 10, esok pukul 2 pagi, macam-macam.

Kesibukan setiap hari menyebabkan ibu-ibu berkerjaya sering mengabaikan nutrisi yang diperlukan.

Monday, October 9, 2017

4 Khasiat ESP Untuk Lelaki

ESP juga suplemen yang baik untuk kesihatan lelaki.

Pil Untuk Melambatkan Haid

Pil melambatkan haid, namanya Norcolut (norethisterone)

Pagi ini, di klinik, ada seorang patient datang bertanyakan tentang pil untuk melambatkan haid. Nak holiday katanya. Biasanya, kalau ada patient muda2 nak ke umrah, mereka akan minta nasihat tentang pil untuk melambatkan haid ini. Ya, memang ada pil untuk melambatkan haid. Meh Ain nak cerita.

Sunday, October 8, 2017

Anak Masih Kencing Malam

Bingung anak masih kencing malam dan perlukan lampin atau pampers, padahal umur dah semakin meningkat? Anak Ain pun Ain tengah usaha nak train supaya dah tak kencing malam. Tengah godek2 info kat Google, jumpa la tips2 best untuk masalah anak kencing malam ni ha. So, kita abadikan lah kat dalam blog ni ya. Kalau ada mak pak yang tanya, senang nak rujuk juga. Kan? :)

Kencing malam (nocturnal enuresis) normal atau tidak?

Senarai Cawangan Shaklee Seluruh Malaysia

IBU PEJABAT SHAKLEE

Ibu pejabat Shaklee

Saturday, October 7, 2017

Maestro Meeting Penang & Master Celebration

Bukan selalu dapat gather2 dengan adik beradik Shaklee ni. Ummi Nad kami main dari jauh nak jumpa kami di utara. Tak la jauh sangat, dari KL. Tapi penat lelah Ummi anak tiga, hanya Allah mampu membalas.

Inilah Ummi Shaklee Ain yang sangat baaaanyak dan tak putus2 bantu kami untuk berjaya dalam Shaklee. Master Nadiah Suhaidi.

Jeragat

Jeragat (juga dikenali sebagai "age spots"), ialah tompokan coklat berbentuk bulat yang rata di bahagian kulit yang kerap terdedah kepada cahaya matahari (biasanya di bahagian muka), tak menyakitkan dan tak membahayakan (ada jugak jenis jeragat yang malignant dan membentuk kanser kulit!).

Jeragat kebiasaannya terjadi di kalangan orang berkulit cerah.

Friday, October 6, 2017

Thursday, October 5, 2017

Testimoni Set Hamil Shaklee Berbaloi

Testimoni Set Hamil Shaklee Berbaloi

Testimoni Set Hamil Shaklee Berbaloi

A to Z Tentang EBM

Hehe takde la A to Z sangat. Taip apa yang terlintas di kepala ni je. Teringat masa mula2 berusaha untuk buat stok EBM untuk Humaira (anak first). Pengetahuan tentang EBM memang zero. Dok search google sana sinilah untuk cari info. Masa tu cari info untuk diri sendiri time tu je la.

"Nak info pasal EBM, baca sampai habis tau."

Wednesday, October 4, 2017

4 Tahap Perubahan Komposisi Susu Ibu

Ada empat tahap perubahan komposisi susu ibu. Perubahan dinamik susu ibu ini unik sangat, berbeza dengan susu formula yang statik sahaja tak kira masa atau keadaan. Walaupun ada perubahan ini, dont worry mommies. Susu ibu sentiasa merupakan makanan yang 'normal' untuk anak2 sejak bayi lagi. Tak de pun orang pelik kan baby lepas bersalin terus menyusu? Hehe.

Ada yang tahu apa empat tahap perubahan komposisi susu ibu?


Testimoni Set Sendi Shaklee

Testimoni 1 : Slip Disc


Testimoni Set Sendi : Slip Disk

Tuesday, October 3, 2017

15 Tips Makan Untuk Kanak-kanak

Ramai je kan yang ada anak-anak makan suka memilih, lebih gemarkan junk foods, makanan manis dan makanan diproses (nuget, hotdog, burger, etc). Jom try 15 tips ini secara konsisten, dan lihatlah hasilnya.

Tips Makan Untuk Kanak-kanak 1

Jangkitan Kuman Dari Pam Susu

Kalau ada kenal sapa2 ibu menyusu yang selalu pam susu, eloklah diberitahu tentang possibility bayi boleh kena jangkitan kuman dari pam susu kalau tak tahu cara mencuci dengan betul.

Awas.js?

Monday, October 2, 2017

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>