Thursday, September 14, 2017

Mitos Vs Fakta Kacang Soya

Kacang soya, antara mitos dan fakta.


Macam-macam kita dengar tentang kacang soya, sampai tak tahu, mana satu fakta, mana satu mitos semata-mata. Penggemar susu kacang soya, KENA ambil tahu. Sebab kacang soya secara tradisionalnya, sangat baik dan bermanfaat untuk kesihatan. Tetapi, disebabkan permintaan semakin tinggi, dan untuk menampung 'demand' ini, kacang soya telah diubah genetiknya (GMO = genetically modified organism) agar lebih cepat dan lebih banyak dihasilkan. Bahana sumber makanan GMO ni, kena ambil tahu jugak.

Ok, sebelum termelalut lebih jauh dari tajuk (haha 😜), kita tetus dengan mitos versus fakta tentang kacang soya ya. 😁


Kacang Soya Tingkatkan Kesuburan Wanita


FAKTA


Betul tu. Kerana dalam kacang soya, terkandung isoflavone. Khasiat lain isoflavone ada Ain ceritakan kat ENTRI NI.

Tips : Carilah kacang soya yang diproses dengan air, bukan alkohol. Kerana jika diproses dengan alkohol, akan merosakkan kandungan isoflavone dalam kacang soya tersebut.



Mitos Vs Fakta Kacang Soya



Kacang Soya Menyebabkan Sembelit


MITOS


Kerana kacang soya tinggi dengan kandungan serat. Serat kan baik untuk penghadaman.

Sebaliknya, jika menghadapi sembelit, lebihkan pengambilan air kosong dan sayur-sayuran.


Mitos atau Fakta Kacang Soya


Kadar Kalsium Soya Sama Dengan Yang ada Dalam Susu Lembu


MITOS


Kandungan kalsium dalam susu lembu ialah sebanyak 143g. Manakala dalam susu kacang soya sebanyak 50mg.

Tips : Pilihlah susu kacang soya yang ditambah kalsium. Sebab apa? Ada Ain ceritakan di SINI.



Mitos Vs Fakta Kacang Soya


PENGAMBILAN KACANG SOYA YANG BERKUALITI MENGURANGKAN RISIKO KANSER PAYUDARA


FAKTA


Selain menjaga kesihatan sistem reproduksi, khasiat isoflavone dalam kacang soya meningkatkan antioksida vitamin C dan E, lalu melambatkan pertumbuhan sel2 kanser.


Mitos Vs Fakta Kacang Soya


KACANG SOYA MENJADIKAN LELAKI "LEMBUT"?


MITOS


Isoflavone dalam kacang soya tak mengubah paras hormon estrogen dalam badan.

Tips : Pilihlah susu kacang soya dari sumber organik atau non-GMO (non-genetically modified organism / tak diubah genetik). Dah diubah genetik, dah merubah kejadian Tuhan, semestinya mendatangkan macam-macam kesan sampingan.



Mitos Vs Fakta Kacang Soya


Kebanyakan Orang Mengalami Alahan Terhadap Kacang Soya


MITOS


Alahan kepada kacang soya atau apa jua sumber makanan, bergantung kepada diri masing-masing. In fact, lebih ramai yang mengalami alahan terhadap susu soya, sebab itu terhasilnya susu soya sebagai alternatif.

Tips : Kalau allergic, elakkan dari mengambil yang kita allergik itu. Jangan cari nahas. Hehe...



Mitos Vs Fakta Kacang Soya


Fermented Soy Bagus. Unfermented Soy Kurang Bagus


MITOS


Kedua-duanya bagus. Fermented soy (contohnya miso dan tempe) dan unfermented soy (contohnya kacang soya), kedua-duanya mudah dihadam oleh badan.


Mitos Vs Fakta Kacang Soya

Sekian. Semoga bermanfaat. 😊

*******

Soya terbaik yang dah lima tahun Ain amalkan mestilah ESP. Alhamdulillah semakin sihat, dok awet muda lagu tu jgak (orang kata eh, bukan Ain kata. Ain dok rasa macam tua dah 😁), susu badan pun Alhamdulillah masih banyak (Achik dah 2 tahun esok yeay!).

Paling penting, hanya Shaklee ada Landmark Study. Kajian lepas 20 tahun yang pengguna suplemen Shaklee paling sihat dan paling rendah risiko penyakit, berbanding tidak mengambil suplemen langsung dan kumpulan pengguna multivitamin (brand lain) sahaja.

Nak cari suplemen terbaik untuk any masalah kesihatan atau kecantikan, roger je mak anak tiga ni ya (sorang tengah tidoq dalam car seat) 0164214704

Pengedar Shaklee Butterworth
COD Butterworth
Poslaju ke seluruh Malaysia

5 comments:

  1. Skrg ni mcm2 mitos yg xde asas org duk viral sana sini sampai mengelirukan masyarakat yg membaca.

    ReplyDelete
  2. Saya suka air kacang soya.
    Masa mengandung, banyak org pesan supaya minum air kacang soya supaya kulit anak cantik...

    ReplyDelete
  3. soya shaklee terbaik.minum nak kurus.terkulit cantik,tumit kaki pun licin.

    ReplyDelete
  4. ain je rasa tu-a . orang lain tengok memang makin muda tau. tengok gambar tu dengan adik ka tu?hihi

    ReplyDelete

Dah habis baca, komenlah sikit. TQ so much! :)

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>