Thursday, July 27, 2017

Kenapa Vitamin C Sustained Release Terbaik

Kenapa perlu pilih jalan yang menyakitkan dan lebih banyak risiko, bila ada pilihan vitamin C yang lebih baik, jauh lebih murah dan berkesan? 

Recap kelas pasal Vitamin C dari Nutritionist Shaklee hari ni, hasil kelas online Maestro Elite 3 lagi. Vitamin C ni antara vitamin top dan feveret dalam Shaklee. So, kenalah tahu in out right left up and down pasal vitamin cantik ni. Hehe. Sebab ramai orang suka vitamin C, maka wujud macam2 suplemen vitamin C kat dunia. Yang telan ada, yang cucuk pun ada. Tapi Ain tak sanggup cucuk! So, sebab lambakan suplemen vitamin C, kita kenala buat pilihan terrrrbijak! :)


SAY "NO" TO SUNTIKAN VITAMIN C


Kerana suntikan vitamin C (atau apa jua suntikan vitamin lain) berisiko:

  • Embolism, iaitu, dalam kes ini, kehadiran udara dalam salur darah arteri (boleh terjadi hasil teknik suntikan yang tidak betul) yang boleh membahayakan nyawa. 
  • Jangkitan jika suntikan dilakukan dalam keadaan yang tidak bersih. 
  • Salur darah menjadi keras dek suntikan yang bukan sekali, malah berkali-kali. Yang Ain pernah 'jumpa' beberapa kali, ialah sebanyak sepuluh kali untuk satu 'course'. Sanggup plak makcik ni cucuk sampai sepuluh kali kan? (seminggu sekali)
  • Tak tahu sumber vitamin C itu semulajadi atau tak (mostly sintetik/tiruan). Jadi kita tak dapat pastikan ianya selamat atau tidak. 
  • Tak pasti halal atau tidak. Dah kalau sumber dari mana pun tak tahu, mestilah tak boleh nak confirm halal atau tak. 

Kehadiran apa jua 'bendasing' dalam salur darah dinamakan embolism. Suntikan vitamin C berisiko mengalami embolism apabila ada udara yang disuntik masuk ke dalam salur darah. Paling bahaya, jika embolus ini travel ke paru2, menyumbatkan salur darah, pesakit boleh mengalami sesak nafas dan mati mengejut! 


FAKTA TENTANG VITAMIN C YANG ANDA PATUT TAHU


Manusia tak boleh hasilkan vitamin C sendiri. Jadi totally depends on vitamin C from diet and/or suplemen. Haiwan berbeza, sebab 'depa' boleh hasilkan vitamin C sendiri. Tu sebab arnab, kucing, kambing dan lain2 comel.




Badan kita tak boleh simpan vitamin C. Makan or cucuk hari ni, guna hari ni. Cucuk or makan vitamin C sampai 1000mg, takde nye badan kita dapat vitamin C untuk seminggu (contoh). Ingat badan kita almari ke nak simpan2? (gurau ja na).

Badan kita tak boleh serap banyak2 vitamin C dalam satu2 masa. Jadi, nonsense sungguh tablet2 vitamin C yang sampai beribu2 (kecuali kalau ada sistem 'sustained release, SR'...akan diterangkan kemudian ya).

Vitamin C ialah vitamin larut air, yang setiap hari akan disingkirkan melalui air kencing jika diambil berlebihan.

Sebab fakta2 inilah, kalau kita jenis tak suka or jarang makan buah (buah kan sumber vitamin C), kita boleh ada simptom2 kekurangan vitamin C, antaranya macam kat next point.


SIMPTOM KEKURANGAN VITAMIN C


Vitamin C amat sinonim dengan kecantikan dan wanita (padahal laki boleh je makan jgak). Ini kerana vitamin C merangsang penghasilan kolagen yang baik untuk awet muda dan kecantikan. 

  • Rambut kering dan bercabang
  • Gingivitis = radang gusi (gusi bengkak kemerahan atau ke'purple'an untuk kes yang lebih teruk)
  • Gusi berdarah
  • Kulit kasar, kering, bersisik
  • Luka lambat sembuh
  • Mudah lebam
  • Gigi mudah rapuh kerana gusi tak sihat
  • Anemia kerana penyerapan zat besi tak kuat
  • Mudah jatuh sakit
  • Mudah dijangkiti penyakit dari orang lain (contoh demam)


MANFAAT VITAMIN C


  1. Kesihatan gusi dan gigi 
  2. Meningkatkan tenaga 
  3. Membantu penyerapan zat besi, lalu menangani anemia 
  4. Menggalakkan fungsi sistem imun 
  5. Kulit yang cantik (vitamin C membantu penghasilan kolagen) - kulit tegang, tona lebih sekata, rambut sihat dan cantik, kulit lebih cerah 


SISTEM SUSTAINED RELEASE (SR) VITAMIN C


Sistem SR maknanya vitamin C dilepaskan perlahan2 secara berperingkat. Sebab apa? Sebab fakta2 yang Ain dah ceritakan tadi. Dengan adanya sistem SR, badan kita akan dapat supply vitamin C berterusan untuk suatu jangka masa. Vitamin C yang terbazir dibuang through air kencing pun sangat minimal.


100mg vitamin C bersamaan sebiji setengah oren. Satu tablet 500mg vitamin C Shaklee bersamaan total tujuh setengah biji oren. 


KEHEBATAN VITAMIN C SHAKLEE


1. Sistem SR


Untuk vitamin C Shaklee, satu tablet 500mg bersamaan dengan 7 setengah biji oren. Kalau yang nak dapatkan khasiat vitamin C dari diet, sama macam yang boleh didapati dengan memakan vitamin C Shaklee, bolehlah korang telan sebiji setengah oren setiap jam, untuk total 5 jam yang berterusan. Tak aci telan tujuh setengah biji sekaligus, atau ambil bukan lima jam berterusan. Ain mengaku Ain tak mampu. So, telan vitamin C je ka hari2 untuk kesihatan dan kecantikan kulit.


2. Sumber semulajadi daripada ekstrak jagung


Biasanya kita dengar, nak dapat vitamin C, ambillah buah-buahan sitrus (berwarna warni terang cerah) macam oren, lemon, dan lain-lain. Kalau orang bermasalah gastrik pula dinasihatkan mengelakkan makanan berasid. Jadi dengan vitamin C Shaklee ni, yang kerap ada problem perut pedih, dah tak perlu risau mana nak dapatkan vitamin C.


3. Kepekatan tinggi 500mg satu tablet


Ya, ada ja yang sampai 1000mg. Walaupun brand Shaklee ni satu tablet cuma 500mg vitamin C, tapi powerful sebab adanya sistem SR! Semua kita dapat. Berbaloi sangat!


4. Ditambah kompleks bioflavonoid yg berfungsi meningkatkan keberkesanan vitamin C

Ain ada cerita pasal bioflavonoids ni dalam entri lepas. Nak cerita balik agak panjang. So, refer balik entri lama kat SINI ya. 


Vitamin C Shaklee ni, dah la murah. Biasanya belum habis sebotol, orang lain dah tegur kulit nampak cantik. Berbaloi sangat melabur untuk kecantikan dengan vitamin C ni


Nak info pasal vitamin C yang lebih best? Boleh klik kat SINI. Terima kasih sudi tambah ilmu dengan Ain. :)


13 comments:

  1. Nak tanya ni. Saya hari2 makan vivix. Vivix tu ada vitamin c tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. vivix tak ada vit c adam. tapi kandungan vivix juga sejenis antioksidan (dipanggil resveratrol dan polifenol) yang lebih strong sebab action kat 'akar umbi' (sel, paling baic dalam badan).

      Delete
    2. Thanks.
      Saya mana tau tu semua. Orang kata bagus, saya pun makan. Terima kasih!

      Delete
  2. Suntikan suntikan nih sy memg pangkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun. kenapalah nak sakitkan diri kalau tak perlu. tapi memang ada je yang sanggup dicucuk vitamin c ni sampai 10 kali (sekali seminggu) untuk hilangkan parut saja (bukan kat muka).

      Delete
  3. memang tak suka di suntik suntik nie.. kikiki

    ReplyDelete
  4. Kalau nak vitamin c biarlah melalui consume kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya yang consume lebih baik dari suntikan.

      Delete
  5. Wah.. Bnyk info ni..
    Terima kasih ain, sudi share..

    ReplyDelete
  6. i is kenot laaaa nak amek suntikan selalu. makan pill lagi xpaaa lagi relaaa hehehe..

    ReplyDelete

Dah habis baca, komenlah sikit. TQ so much! :)

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>