Friday, March 31, 2017

Bila Anak2 Main Doktot-doktot

Walid tengah layan anak2 main doktot-doktot kat rumah... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ini ceritanya...
.
.
.
.
.
Akibat selalu ikut umi pi klinik...

Situasi 1
=======
doktor - humaira
pesakit - khayla

humaira- brapa lama da sakit nie?
khayla - sakit minggu depan. ambil ubat dulu..
humaira - owh, macam tu cerita dia
khayla - doktor saya nak mc hari ni..

(kecik kecik minta mc dah. haish)


Situasi 2
=======
doktor -  humaira
makcikk aini - khayla
pesakit - walid

humaira - bape lama da sakit?
walid  - smalam doktor.
humaira - saya check suhu skit..
walid - ok..
humaira - 78 'c ok lagi nie x tinggi sgt..
walid - ambuih,78 xtinggi lagi..suhu mcm nie kek pun boleh masak..πŸ€’πŸ€•


*Makcik Aini = staf klinik. Kerja dia time ni ambik suhu pesakit guna remote control TV sebagai thermometer. πŸ˜…

Thursday, March 30, 2017

Cheese Cake Simple Tapi Sedap


Sekian lama dah tak buat cheese cake kegemaran encik suami ni. Seingat Ain, first time buatkan untuk encik suami, masa tu kami masih 'berkawan' (ehem ehem 😊).

Monday, March 20, 2017

Anugerah Terindah


Anugerah tak terhingga, yang Allah pinjamkan.

Tiga puteri comel cinta hati kami. πŸ’—

Alhamdulillah... 😍

Assalamualaikum & selamat pagi. 😊

Sunday, March 19, 2017

Layan Anak Buah


"Ummi, cantik tak Along kaler ni?"

"Cantik Aleeyah. Pandai Aleeyah kaler."

Pun boleh Aleeyah, kaler borang tu. Dah tak ada benda nak kaler. Kreatip btol bdak2 ni. Mesti mama dia dulu suka kaler borang jgak kot. Haha. πŸ˜‚

Anak2 buah Ain ada 3 orang. Semua pun perempuan. Hambik kau, gegerl girl kuasa 6! 😎 Sapa nak buat kenduri, cukup dah nak pinjam buat flower girls. Haha

Interesting jgak cerita Ain & kakak Ain tau.

Kami kawen sama2. Mengandung anak pertama, kedua, ketiga sama2. Beranakkan anak pertama, kedua, ketiga pun sama tahun semuanya. Yang sulung beza seminggu. Yang kedua & ketiga beza 2 bulan.

Anak first, dua2 panggil 'Along'.
Anak kedua, dua2 panggil 'Angah'.
Anak ketiga ja panggil lain2. Sorang 'Uda', sorang lagi 'Achik'.

Besar kan kuasa Allah? 😊

Sunday, March 12, 2017

Kolesterol 'Degil' Mak Turun Jgak Akhirnya

Nak share berita gembira hari ni. 😊

Mak Ain kolesterol tinggi, tak pernah bawah 6. Rajin exercise, makan pun agak jaga, ada amalkan Omega & Phytocol berbulan2 lamanya (compliant, hari2 ambil). Tapi reading cholesterol still 6 lebih. Macam tak bergerak ja bacaan tu!

Last skali, last month 12/1/17, bacaan cholesterol mak makin naik, jadi 6.89, LDL 4.1, TGL 1.89 (dua2 kolesterol jahat tinggi!). Ain geram! Rasa nak start ja ubat kolesterol. Tapi mak kalau boleh nak ikhtiar lagi.

Ain suggest mak detox. Follow meal plan paling rileks ja untuk percubaan & amalkan Vivix (suplemen detox paling powerful). Ain buat jadual makan untuk mak untuk seminggu. Ain discuss dengan mak, mak boleh follow tak. Sebab kalau plan yang mak tak boleh follow, tak nak la camtu kan. Hmm. Mak bagus sangat. Sebab mak compliant. Ada beberapa kali ja cheat sebab jamuan ofis & pergi kursus. Ini kita tutup mata hehehe πŸ™ˆ

11/3/17, setelah 2 bulan, inilah bacaan yang paling menggembirakan mak sampai mak menangis kesyukuran. Tengah suap cucu2 makan pun boleh menangis terharu. πŸ˜‚


Cholesterol 5.88
LDL 3.6
TGL 1.41
Semua reading jahat2 TURUN!

Kolesterol mak akhirnya cecah angka 5!

Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Turunnya kolesterol, bererti, turunnya risiko penyakit2 kardiovaskular yang berbahaya dan boleh mengancam nyawa.

Terus mak nak continue makan macam sekarang. 😊

Lagi satu, berat mak yang tak pernah berganjak tu, turun 3kg lepas seminggu detox. Actually, mak bukan kategori gemuk pun. Ideal weight je. Tak expect pun nak lose weight. Tapi, terpaksa terima bonus weight loss. Hehehe... 😁

Saturday, March 11, 2017

Masuk Tahun Kelima Dah

Sampai hati cik abang kita cucuk kita dua kali pagi nih! 😭😭😭

Nervous la tu, nak kena ambik darah wife kesayangan. Huh, malam ni tidoq luaq! Wakaka 😝

Nasib baik results memuaskan hati. Malah, bersyukur dengan nikmat kesihatan yang infiniti nilainya.

Dah masuk tahun kelima consume set menyusu optimum Shaklee without fail.

Alhamdulillah, expected results, sebagaimana keputusan dalam Landmark Study walaupun belum 20 tahun lagi consume vitamin. Haha.


Dalam study ni, menyimpulkan consumers multiple Shaklee vitamins yang paling sihat, berbanding tak ambil suplemen langsung dan yang hanya ambil multivitamin (bukan brand Shaklee) sahaja.

Teringat masa join Landmark Study Roadshow last month, yang talk oleh saintis Shaklee Dr.Bruce Daggy tu. Salah satu soalam dari audience,

"Kalau study ni dibuat kat Malaysia dulu, adakan results nya sama dengan yang ada sekarang?"

Jawapan Dr.Daggy,

"Ya, sebab pada pendapat saya, masalah nutrisi ini ialah masalah global."

Ehhh,
Dr.Daggy tu bagi talk dalam English.
Ni jawapan beliau lepas di-translate tau.
Kang hampa ingat beliau speaking 'bahasa BM' plak. Hehe... 😊

Ayam Steam Black Pepper

Masak sendiri ni, at least bolehlah kurangkan minyak (atau tiada langsung), kurangkan garam/gula, tak letak aji2, banyakkan sayur2an. Jimat pun banyak time ekonomi tengah 'ting tong' ni. πŸ˜…

Tapi,
Suhu tinggi masa proses memasak (menggoreng, merebus, mengukus, membakar, etc) akan merosakkan kebanyakan nutrisi dalam makanan.

Bila dah masuk badan, banyak mana ja la yang kita dapat. Sebab tu kita ada banyak tanda kekurangan vitamin. πŸ€”

Belum cerita banyak mana pesticides yang disembur sampai daun2 sayur elok besaq takdak lubang (tanda dimakan ulat) langsung. Belum cerita ayam dicucuk hormon supaya cepat membesar sebab nak 'cope' demand yang makin tinggi.

Kat sinilah suplemen main peranan. Nak lengkapkan lompong2 nutrisi harian kita. Nutrisi cukup, barulah sihat dalaman, cantik luaran. 😊


Resepi lunch hari ni, Ayam Steam Black Pepper. Resepi hentam kromo ni haha.

Susah nak jumpa resepi steam2 yg sedap (tak nak mengaku tak pandai buat πŸ˜…). Tapi yang ini, encik suami makan menjilat jari tersengih2 macam kerang busuk! Lepas tu dah macam 'gila bayang' dok tengok ada 2 ketui lebih sambil cakap, "sedapnya ayam ni" dengan muka terharu (hint nak makan lagi ler tuuu, tapi dah kenyang). Haha... 😁

So, meh ler nak sharing is caring. 😊

Bahan2 senang nak dapat.
Nak buat pun mudah yang amat.
Jimat masa sebab campur semua, steam ja.
Jimat tenaga sebab tak payah 'bersilat' teruk sangat kat dapur.

Sesuai ngat untuk mak banyak anak or banyak kerja or kejar masa. 😊

Ok 

Bahan2 yang Ain guna:

πŸ“Separuh ekor ayam diperap dengan
πŸ“1 labu bawang putih + black pepper (ikut nak 'berasap' macam mana) yg ditumbuk halus
πŸ“Garam secukup rasa (Ain boh setengah sudu kecik tak 'bukit' ja utk ayam banyak ni)
πŸ“Gula secukup rasa (nak 'lawan' masam lemon je, boh sesudu kecik ok dah)
πŸ“Kentang ikut hampa nak banyak mana & potong2 macam mana pun tak pa. Kentang ni pekatkan kuah jgak.
πŸ“Serai sebatang diketuk
πŸ“Perahan lemon + hirisan lemon bergantung kepada nak masam macam mana)
πŸ“Daun sup...hmmm wangi naik selera

Tu ja. Boh semua bahan dalam bekas nak dikukus. Kukus setengah jam. Siap! 😊

Gambar dah siap kukus tak dan ambik. Semua dah kelaparan. Hihihi.

Oh ya, boleh guna untuk kukus ikan jgak ya. Tapi lebihkan lemon untuk 'potong' hanyir ikan.

Selamat mencuba. 😊

Monday, March 6, 2017

Sihat Ke Makan Hanya Sayur dan Buah

NAK SIHAT CANTIK KENA MAKAN BUAH & SAYUR SAJA? πŸ€”

Banyak orang ingat, makan sayur & buah banyak banyak banyak, badan boleh sihat, kulit boleh lawa.

Kalau makan 'depa' saja pun, tak ambik karbo, tak ambik protein, pun tak boleh jgak. Badan kita perlukan SEMUA kumpulan makanan dalam ratio tertentu tau (karbo, protein, serat/sayur, buah2an). Sebab setiap satu ada fungsi khusus dalam badan.

Kena ada BALANCED diet yang mengandungi SEMUA kumpulan makanan ni. Kekurangan even salah satu pun boleh affect kesihatan kita.

Kalau dalaman tak sihat, ampa rasa muka boleh lawa ka (kecuali mekap)? Hihihi... 😝

Ain tau, payah nak resist kalau ada KFC la, Pizza la, apa2 fast food la. Kalau bagi kat Ain pun Ain telan. πŸ˜…

Cheat day sehari seminggu tu, Ain tutup mata πŸ™ˆ, pekakkan telinga πŸ™‰, simpan rahsia kemas2 dalam poket πŸ™Š. Tapi kalau cheat day hari2, hmmm...kena rotan tu! 😝


Wednesday, March 1, 2017

Untuk Berat Badan 70kg dan Lebih

Saja perangat ampa pagi2 😈

Sapa berat around 70kg, lebih kurang camni lah penampilan anda di luaq sana. πŸ€”


Puas hatikah?
Puas hatikah?
Puas hatikah?

Nak maintain macam ni kah?

Atau patut ubah sebelum jadi lebih parah (lebih obes, darah naik, ada tanda2 kencing manis, dah ada mengah2 tanda paru2 pun dah tak boleh menampung, sakit lutut makin teruk, etc3)?

Nak ubah atau tak, itu di tangan masing2!
Sesiapa pun BOLEH SANGAT berubah, kalau ada keinginan yg kuat, disiplin diri yg tinggi untuk lebih sihat. Tak kira lah berat 70kg ka, 80kg ka, 90kg ka, lebih 100kg ka. Paling penting kenalah KENA caranya. Make sure cara itu sihat, selamat dan tak membahayakan diri. 😎

Teruskan membaca kalau nak tahu, apa dah jadi dengan cik puan ni lepas 2 bulan? Dan apa yang dia dah buat?

Kami semua terkejut tau walaupun bukan beruk! (???)


Kata cik puan ni, dia buat detox cara Shaklee seminggu, lepas tu rilex seminggu, lepas tu detox balik seminggu, the rilex balik. 'Cycle' ni dia buat dah 2 bulan. Plus dengan workout dan pengambilan suplemen untuk support usaha gigihnya.

Hasilnya...jeng jeng jeng...


Turun 8kg dalam 2 bulan. Dalam gambar nampak ketara sangat bezanya. Nampak inch loss banyak sangat. Baju yang sama tapi beza yang amat. Bagi Ain, yang sebelum tu nampak macam mak orang. Yang selepas tu nampak macam anak dia. Hihihi...

Good job sangat! πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Nak detox cara Shaklee yang semestinya selamat, sihat, tak melaparkan, tapi pasti berkesan nih, Ain boleh guide. Ain pun pernah detox 3 kali.


Dr.Ain 0164214704
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Terima Kasih. Singgah Lagi Ya.