Wednesday, January 4, 2017

Telomere Study

Telomeres Lebih Panjang 40% Bila Konsisten Vivix

Pebenda la "TELOMERES" tu kan?

Kalau yang dalam field medical, mungkin pernah dengar je "Telomeres" ni. Ain doktor cabuk ni pun of course kena bukak buku balik, google skit2 baca, baaaruuu ku faham. Hehe...


Nak senang cerita, telomeres tu ialah 'penutup' DNA kita yang menyimpan maklumat penting sel.

Kalau ampa nak tau, badan kita ni, hari2 ada ja sel2 yang mati kena berganti. Bila nak ganti dengan sel baru tu, sel2 akan direplikasi. Kalau sel kulit yang nak diganti, DNA kulit la yang akan 'disalin' (macam fotostet). Senang nak faham, macam pokok la. Mesti ada daun2 baru kan.

Masa proses replikasi tu, kemungkinan TERsilap 'salin' tu ada. Boleh disebabkan faktor penuaan, pemakanan, dan lain2. Bila tersilap tu, telomeres akan memendek. Semakin pendek telomeres, semakin meningkat jugak risiko untuk penuaan dan penyakit2 kronik.


Berbalik kepada contoh sel kulit tadi. Tu sebab sel kulit orang tua tak sama macam time dia muda. Tu baru kulit yang kita nampak. Organ2 dalaman cemane plak kan? Haaa, faham kot na?

So, ada kajian kedua yang dah dibuat ke atas suplemen Shaklee. Study first ialah Landmark Study. Yang kedua ni namanya Telomere Study.


Dalam Telomere Study, terbukti pengamal suplemen resveratrol mempunyai telomeres yang 40% lebih panjang.

Telomeres lebih panjang, means lebih awet muda. Means lebih kurang risiko untuk penyakit2 kronik macam kanser dan masalah jantung.

Kok yer pun nak kulit awet muda jelita remaja, kita 'remaja'kan sekali organ2 dalaman dengan Vivix. Barulah awet muda luar dalam.

Yer daaakkkk??? :)


Dr.Ain 0164214704

15 comments:

  1. First time baca pasal telomeres... thanks sharing... 😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome.
      tq so much datang jalan2 sini. :)

      Delete
    2. hihi best kan info telomere ni kak..Hsna pun byk share pasal telomere ni sebb minat punya pasal..unik!

      Delete
    3. btol husna. menarik. sebab kita tau macam mana boleh melambatkan penuaan tu. :)

      Delete
  2. first time tau telomeres..remajakan organ2 dalaman utk awet muda secara total..thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best perkataan "remajakan" tu. senang orang nak paham. :)

      Delete
  3. Sangat informatif - kakak suka baca ilmu macam ini
    Thank you doc.

    ReplyDelete
  4. Hsna banyak buat entry pasal telomere ni..suka study bab ni..teserlah keunikan kita as a manusia makhluk terbaik yang Allah cipta..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju. Allah pencipta yang Maha Hebat kan. :)

      Delete
  5. First time dengar Telomere ni
    tapi bab sel mati tu penah juga dengar

    ReplyDelete
  6. Wow I learned something new today. Makasih doc! :)

    ReplyDelete

Dah habis baca, komenlah sikit. TQ so much! :)

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>