Friday, October 28, 2016

Dulu Saya Alami Eczema Yang Teruk


"Hari hari wajib kene

Macam kene gigit nyamuk besau besau

Hari2 wajib amik ubat gatal

Hari Hari tergaru garu macam k***

Kadang2 muka bengkak..
Kadang2 x leh napassπŸ˜‚πŸ˜‚

Hari hari seksa

Saya cakap dengan diri saya...
Sampai bila aku nak terseksa macam ni??? 

Bila dah berjinak dengan shaklee.. 

Saya cuba omegaguard.. 

Dari hari2 kene...
Dah jadi kadang2 je kene... 

Saya konsisten lagi...
Dari kadang2 kene dah mula jadi jarang2 kene....
Dan sekarang....
alhamdulillah... 

LAMA DAH X KENE ECZEMA NI...
SYUKURR!! 

Rupanya ada penawar jugak eczema saya ni..
Ingat kan sampai mati terpaksa seksa macam dulu.. 

Syukur...
Konsisten saya dengan omegaguard jadikan saya bebas eczema...
KINI SAYA BEBAS NAK BERSHELL OUT sekali punn..
Dah x risau...... 

Cuma..
Omegaguard ni buat saya rasai kesan samping... 
Teruk jugak.. 

Kesian saya.. 
Lemak saya cair.. 
Berat saya turun!!.. 
Bukan takat 3-5 kg...
Tapi berbelas kilo
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Dulu saya bam bum bam...
Kini saya sedikit bam bam je.. 
Kulit pun orang kata FLAWLESS...
Orang kata tauu...
Bukan saya kata
😘😘😘

Syukur..
Kita berikhtiar..
Bila beli suppliment..
Amalkan sungguh..
Bukan kasi lemari tumpang amal sekali na..
Kang lemari yang kurus bukan u all
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚.. 

Jom..
Sapa selalu KENE ECZEMA MACAM SAYA..
Marilah cuba..
Saya bagi MONEY BACK GUARANTEE kalau x menjadi...
Dengan syarat kene ikut panduan yg saya ajar... 

Saya berani jamin tauu...
Sebab ia sangat berkesan buat saya...
So sekarang saya nak tolong anda pulak!! 

BUKAN TAKAT ALAHAN..
LELAH PUN BOLEHπŸ˜‰"

Credit : Dr.Normi, doktor gigi, pakar Shaklee

Thursday, October 27, 2016

Koleksi Testimoni Omega Guard Part 4



PAPA DAH TAK SEMBELIT!!!

Kita sambung lagi testimoni Omega Guard. Ramai benor yang dah kenan habis kat Omega Guard ni. Hehe... πŸ˜‚

BERAT TURUN 3KG DALAM SEMINGGU


ANAKKU EKZEMA

"ya anak sulong saya dulu ade ekzema..start umur 3bulan gatal2 bermula di bahagian pipi.

kemudian kat tengkuk,celah2 pelipat, kaki.waktu tu saya baru kenal shaklee dengan pengambilan ESP.

anak saya menyusu badan eksklusif selama 6 bulan.tapi susu yg agak kurang waktu tu tak dapat nak supply byk nutrisi dari esp dan omega. tambahan waktu tu saya dah mula pregnant kembar

dan dalam waktu tu saya & suami pergi banyak klinik untuk cari ubat yang boleh hilangkan ekzema.

balik sapu ubat doktor bagi kemudian gatal2 nya naik balik.
kami cari pula klinik lain.sapu ubat lain pula. macam tu la ulang2 hampir 5 6 bulan. dan sepanjang itu hati saya sayu tengok anak yg selalu menggaru gatal.

hingga anak dah sepuluh bulan dan pandai mengunyah,saya bagi OMEGA GUARD..dalam seminggu ada 2 3 kali saya bagi pada anak.tu pun sebiji sehari. dan waktu tu baru kenal herbal blend dan basic H..mandikan denga basic H, sapu badan dengan herbal blend dan makan omega guard.

Alhamdulillah 3 4 bulan macam tu konsisten buat ,gatal2 ekzema berkurang dan hampir2 tiada.

Tiadalah yang menggembirakan hati seorang ibu bila lihat membesar dengan sihat kan. Dan setiap penyakit itu pasti ada penawar.

Saya ikhtiar ezkzema anak saya dengan OMEGA GUARD + HERBAL BLEND + BASIC H. Kesannya? sungguh2 alhamdulillah!"
-Izzah-


"Alhamdulillah, amalkan Omega Guard masa hamil, kaki tak kena bengkak gajah. Beza hamil anak sulung, semua tegur kaki besar. Berat pun naik mendadak naik 20kg. Bila next pregnancy, Alhamdulillah berat maintain, orang tegur tak teruk macam dulu, kaki ok, takda masalah. Alhamdulillah. Rugi tak try Omega Guard dari awal."


Promosi Omega Guard tinggal 5 hari. 😊

Dr.Ain 0164214704

Koleksi Testimoni Omega Guard Part 3



Kali ni mestilah koleksi part 3! Oleh sebab testimoni ni agak panjang, jadi 'dia sorang2' je la dalam entri ni. Boleh ya? 😁


PAPA DAH TAK SEMBELIT!!!

"Kali nie papa dah kena stroke kali kedua...kalau dulu sebelah kanan yang kali kedua nie sebelah kiri pulak..

Serangan stroke nie jangan ingat takkan kena berkali-kali tau...

Paling buat papa tak selesa bila papa alami sembelit...

Sembelit nie jangan tak percaya memang akan buat badan serba tak kena...bila naik gas kat kepala...boleh sakit kepala...perut rase sentiasa sebu jer...sangat sangat sangatlah tak selesa...

Papa dah ambil ubat hospital...tak jalan jugak...amik ubat yang letak kat bontot ..kadang tak jalan...kalo jalan pon memang tak menahan nak membuang kadang boleh tercirit dibuatnya...

Keadaan nie buat papa tak selesa nak gie mana-mana...ajak berjalan taknak...ajak makan kat luar taknak...

Papa rase menyusahkan anak-anak dan isteri kalo dia buat hal lagi...

Kita sebagai anak ...apa lagi yang nak diharapkan...selain doa yang dikirim...kita nak mak ayah kita sihat walafiat..

Pernah terbaca yang minyak ikan bantu melegakan sembelit....sebab minyak ikan boleh mengurangkan keradangan pada usus..

Tapi hanya minyak ikan yang tulen sahaja yang berkesan...

Baru teringat yang Shaklee pon ader minyak ikan....

Memang tak ragu-ragu bagi kat papa sebab minyak ikan shaklee tulen dan ada buat proses penyulingan 3 kali...penyulingan dari bahan logam berat..sebab mase gie kelas nutrisi tue ...

Pakar nutrisi cakap ikan di lautan memang ada logam berat...sebab tue penyulingan penting

Tapi mase tue bagi papa Omega Guard dan Vita-Lea...sebab papa perlukan jugak Multi-Vitamin...

Alhamdulillah papa kata memang lawas...tapi taklah macam tercirit tue kan...selesa jer papa membuang."
-Ayu-


Promosi Omega Guard tinggal 5 hari. 😊

Dr.Ain 0164214704

Koleksi Testimoni Omega Guard Part 2

"Saya ada downline yang consume Omega untuk kempiskan perut. Alhamdulillah, lepas consume dalam 2 minggu, terasa perubahan perut lebih kempis, badan rasa ringan."

"Ada sorang lagi downline saya yang consume Omega untuk redakan bronkitis. Beliau tak tahan masuk dengan gas dan morphine masa kena tahan wad bila bronkitis menyerang. Feedback beliau, rasa lebih lega consume Omega dari masuk gas dan bronkitis berkurangan."

"Saya first time ambik Omega. Sebelum ni ambik Herblax, Alfalfa, Lecithin. Badan saya takde istilah gemuk tapi lepas raya badan rasa berisi, tang pipi, peha dan peeut. October ni saya start ber-Omega, exercise dalam 2 minggu, dah rasa peha, perut inch loss. Pakai baju pon selesa. Omega buatkan saya cepat berpeluh. Best Omega sampaikan saya stop ambik Lecithin, Alfalfa, Herblax."

"Anak sulung saya start dari umur 8 bulan kerap tak sihat. Bila tak sihat selesema batuk, mesti kena ambik nebulizer. Saya baca Omega ada EPA dan DHA perlu. Baik untuk tingkatkan imun anak. Saya bagi sebiji setiap hari. Satu botol pertama memang terus nampak kesan dia. Dia jarang dah tak sihat dah. Dan kalau batuk tu dah tak perlu neb. Mak bapak mesti bagi dekat anak-anak. Bukan bila tak sihat e baru nak bagi. Time sihat ni lagi kena bagu sebagai prevention."


Promosi Omega Guard tinggal 5 hari.

Dr. Ain 0164214704

Monday, October 24, 2016

Carotomax Berkuasa Antioksidan 20 Kali Ganda

Pagi tadi jgak FIRST TIME mata bertentang mata dengan vitamin A bernama Carotomax ni.

Ni semua sebab geng2 Shaklee!

Baru ni depa share fakta2 yang buat Ain tak tidoq lena. Depa kata, nutritionist habaq, Carotomax punya kuasa antioksidan ialah 20 KALI GANDA lebih dari antioksidan lain (vitamin C & E).

"20 KALI GANDA WEIII!!!"

Paling tak boleh terima sebab encik suamiku yang dah consume dulu sebab nak jaga mata. Almaklumla, dah bergelar student balik. Hari2 ngadap nota wooo. Hihihi...

Dah kalau encik suami yang nampak mude remaja berbanding isteri, dengan mata pun sihat bersinar2...of coz I is rasa tercabar! Kite dah la bermata empat. Tak boleh jadi, tak boleh jadi! 😀

Jom start telan Carotomax jgak! 😁



Moh Breakfast


Breakfast apa pagi ni korang?

Ain macam biasa, dengan protein yummeh ni.

Kajian mendapati, sarapan tinggi protein (bukan tinggi sampai membebankan buah pinggang ya), mampu memberi rasa kenyang dan tenaga yang lebih berpanjangan. Barulah tak mengunyaaappp jer kojenye. Tak makan banyak pun energetic tau. Barulah boleh maintain kurussss! Hihihi... 😝

Nak kulit cantik, hilangkan jerawat, parut, jeragat, stretchmark semua...pun KENA ambil protein yang cukup.

Cer tengok kengkawan yg konsisten consume ESP. Lawa kan kulit depa?

Kalau ibu menyusu macam Ain ni, dengan kulit baby pun gebuuuu jer. Geram nak cubit2. Heee 😁

Bukan nak syok sendiri.
Tapi, kena terima kenyataan walaupun pahit.
Wakaka!!! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

12 Petua Murah Rezeki

✅ 1. Letakkanlah sedikit makanan kucing dan semangkuk air di luar rumah utk kucing2 yg datang..
....................................
✅ 2. Sisihkanlah sedikit dari hasil gaji @ upah jerih payahmu, untuk di sumbangkan kepada anak yatim & orang miskin.
....................................
✅ 3. Sentiasa sediakan wang kecil di dalam dompet utk diberikan kepada yg memerlukan.
....................................
✅ 4. Letakkanlah di bilikmu sebuah kotak. Setiap kali kamu merasa melakukan dosa, masukkan wang kecil kedalamnya. Genap 1 bulan, buka kotak itu & sedekahkan wang tersebut.
....................................
✅ 5. Jika kamu hadir dalam acara keramaian (keluarga & kerabat atau sahabat), belilah 1 @ 2 kotak air mineral, niatkan utk sedekah kepada orang2 yg memerlukannya (orang tua, sakit, kanak2 dan lain2).
....................................
✅ 6. Jika kamu membeli barang dari peniaga2 kecil kemudian kemudian peniaga ingin mengembalikan wang baki, biarkan baki wang itu untuknya (sedekah atau hadiah).
..................................
✅ 7. Belilah mushaf (al quran) letakkan di salah satu masjid. Bayangkan berapa pahala yg akan kamu dapat daripada setiap huruf bagi mereka yg membacanya.
..................................
✅ 8. Berikanlah perasaan gembira kepada setiap orang, khususnya kpd mereka2 yg sedang ditimpa kesedihan, dengan senyuman dan ucapan doamu yg tulus.
....................................  
✅ 9. Lemparkanlah senyuman kepada orang yg kamu temui, berilah salam kepada orang yg duduk & bertuturlah dengan ucapan yg baik kerana semuanya adalah sedekah.
....................................
✅ 10. Jangan biarkan kamu tertidur, melainkan telah kamu ampuni setiap orang yg telah berbuat jahat kpdmu dari menghinamu, menyebarkan fitnah & menzalimimu.
....................................
✅ 11. Setkan pada handphone kamu, penggera peringatan pada masa masa tertentu untuk anda baca surah Al-Fatihah @ Al-Ikhlas untuk di sedekahkan kepada kedua ibubapa kita, sama ada masih hidup atau telah meninggal dunia...
....................................
✅ 12. Kirimkan mesej ini ke semua kenalan. Siapa tahu ada yg mahu mengamalkan. Moga kita pun akan diberi pahala kerananya.

Selamat bersedekah..
Semoga kita dilimpahkan rezeki..Aamiin..

Sunday, October 23, 2016

Bagaimana Mendapatkan Masa Lebih 24 Jam Sehari

πŸ”ΉSIBUKNYA AKUπŸ”Ή

Ada seorang guru yang berpesan kepada anak muridnya:

"Jangan engkau tinggalkan membaca Al-Quran, semakin banyak engkau membacanya, engkau akan mendapati urusanmu akan bertambah mudah" 

Lalu anak murid itu mengikut apa yang dinasihatkan oleh gurunya, pada permulaannya dia mampu membaca 3 juz Al-Quran sehari,

Lalu dari hari kehari, jumlah helaian yang mampu dibacanya bertambah, dan dia mendapati urusannya semakin dimudahkan oleh Allah,

Kemudian dia bertanya kepada gurunya "wahai guruku, aku mendapati jumlah helaian Al-Quran yang mampu aku baca semakin meningkat, sedangkan aku seorang yang sibuk dengan kerjaku"

Maka gurunya berkata "waktu seharianmu menjadi berkah, kerana banyaknya engkau membaca Al-Quran, engkau terasa seakan-akan mampu melakukan banyak urusanmu walaupun hanya waktu yang singkat.."

Subahanallah
Melalui kisah tadi sudah membuktikan bahawa, apabila kita membaca Al-Quran waktu kita menjadi lebih berkah.

Secara logiknya, bila kita membaca banyak helaian al-quran, ia akan mengambil masa yang lama bukan??

Mesti hanya sedikit waktu yang berbaki, sehingga kita hanya mampu melakukan hanya sedikit urusan lain, tetapi

Semakin banyak al-quran kita baca, kita akan mendapati semakin banyak pula urusan yang mampu kita lakukan.

Bukan kerana waktu 24 jam itu bertambah, tetapi kerana berkahnya waktu, dan kerana urusan kita dipermudahkan oleh Allah Sang Penjaga masa kita.

Rasulullah Sallallahu alai'hi wassalam bersabda;

"Barangsiapa yang bangun di pagi hari, dan hanya dunia yang difikirkan olehnya, sehingga seolah-olah ia tidak melihat hak Allah keatas dirinya, maka Allah akan menanamkan 4 penyakit padanya;

1- Kebingungan yang tiada putusnya
2- Kesibukkan yang tidak ada hujungnya
3- Keperluan yang tidak pernah merasa cukup
4- Angan-angan yang tiada penghujungnya

(HR MUSLIM)
*#ToYouToMeAndToUs*

😘TQ Baizura Bahar sudi share😘

Sesuaikah Vitalea untuk Thalassemia

Baru ni, ada discussion skit dengan geng2 Shaklee kami pasal boleh ke yang ada Thalassemia nak consume Vitalea?

Jadi, bila bergelar doktor ni, ada nak tanya apa2 pasal penyakit, kita lah menjadi rujukan jgak. Sehabis boleh Ain refer balik journals & articles berkaitan utk share info yang betul. Dan inilah antara intipati discussion hari tu, berkaitan soalan dalam group...

Dah 100tahun usia multivitamin pertama dunia ni. Sehebat mana pun sesuatu suplemen tu, kena ambil kira jgak ya, kita sesuai ambil atau tak.

Orang biasa yang tiada Thalassemia (walaupun pembawa), akan gunakan iron (zat besi) utk hasilkan hemoglobin.

Pembawa & pesakit thalassemia ada mutasi dalam gene yg menyebabkan badan dorang TIDAK menggunakan iron ni untuk buat hemoglobin, jadilah hemoglobin yg terbentuk tu hemoglobin yg abnormal.

Apa2 yg abnormal dalam badan, akan dianggap sebagai 'bendasing' jadi tindakan automatik pertahanan badan, akan memecahkan hemoglobin abnormal ni, untuk disingkirkan dari badan. Itulah sebab nya, orang yang ada thalassemia boleh ada anemia (ikut degree berdasarkan jenis thalassemia. Pembawa pun ada yg ada anemia jgak).

Apa akan jadi dgn iron yg tak digunakan ni?

Akan jadi berlebihan (overload) dalam badan. Iron berlebihan ni, boleh berkumpul kat mana2 organ dlm badan, menyebabkan kerosakan organ tu. Paling bahaya, semestinya jantung, hati, buah pinggang dan organ2 lain

Itulah sebabnya, pembawa & pesakit thalassemia better ELAKKAN pengambilan iron. Kecuali benefit ambik iron melebihi benefit elak. Contohnya, pesakit thalassemia kemalangan sampai bleeding teruk, terpaksalah transfuse darah (dlm darah ada iron) utk stabilkan dia.

hehe, faham kot yer? ☺️

Pembawa sendiri ada abnormaliti dalam gene utk membentuk hemoglobin (yg tak gunakan iron utk hasilkan hemoglobin tu). Maknanya, still iron boleh berkumpul dlm badan pembawa. Jadinya, pembawa pun sebaiknya dinasihatkan mengelakkan pengambilan iron kecuali kalau benefit ambil iron melebihi risk ambil iron tu.

Thalassemia ni penyakit kronik yg ada sampai mati. Tak boleh la nk compare Hb pembawa/pesakit dgn org yg tak ada thalassemia.

Dari segi medical pun, kita boleh accept certain level Hb utk thalassemia (lain pesakit lain). Contohnya, ada je thalassemia yg sihat takde simptom anemia dgn Hb 8. Sebab body dia dah get used dengan Hb 8 tu.

So, yg ada thalassemia, jgn kalut2 nk Hb macam org yg takde thalassemia klo takde simptom. hehe :)

Apa pun, pesakit/pembawa Thalassemia, nak ambil apa2 suplemen, better dapatkan nasihat doktor yang merawat dahulu. Sebab doktor tu saja yang tengok anda depan mata, yang paling tahu keadaan nutrisi anda sebagai pesakit/pembawa Thalassemia.

Ain tahu, kita semua pun nak sihat kan?
Kita semua pun nak orang2 yg kita sayang sihat kan?
Jadi, tak salah ikhtiar untuk sihat. Yang penting betul caranya. πŸ‘ͺ

*Kalau ada yang Ain tersilap, tolong tegur ya. Kita sama2 belajar dan belajar untuk kebaikan bersama.

Perut Dah Tak Buncit Walau Anak Dah Tiga

"Duk scroll-scroll gambar untuk di delete (almaklumlah pakai iPong 16 GB je πŸ˜‚), terjumpa balik gambar lama yang belah kiri tu. Terkezut jap 😱 Eh boleh pula lupa diri kan. Haha.


Nad kalau pregnant, memang akan naik minimum 15 kg. Lepastu bila berat naik, dia naik tang pipi dulu. Waduh waduh. Itu tak boleh lari sebab genetik 😁

Masa 3rd pregnancy, before bersalin, berat Nad sikitttt lagi nak cecah 70 kg tau. Yang dalam gambar ni dalam 67 kg, lebih kurang sebulan sebelum bersalin.

Breastfeeding sangat membantu untuk slim down, tapi sampai satu fasa ia akan jadi stagnant, susah nak turun.

So sebab tu Nad sangat sayang kat Omega Guard dan Lecithin (dan of course Set Menyusu Shaklee yang utama Nad amalkan), bantu berat Nad turun dan tak kasi naik walaupun tak lah jaga makan sangat. Exercise memang sangat kurang hihi. Latest, lepas ambil Peppermint Ginger, berat lagi turun 😍

Untuk kurangkan kebuncitan perut pulak, Nad ambil Herblax. Tu pun baru 2 bulan lepas start makan bila Ziyani dah besar sikit. Herblax sangat membantu Nad kempiskan perut. Serius! Kempis sangat perut lepas dah 'keluar' semuanya pagi-pagi πŸ˜‚πŸ˜‚ Almaklumlah perut Nad besar setiap kali pregnant. Sokmo orang kata Nad pregnant twin. Haha. Lepastu pulak dah pernah cser masa anak kedua.

Kalau orang kata Nad senang kurus tu sebenarnya kurang tepat. Nad banyak ikut genetik Abah bukan genetik Ummi yang kecik comey je tu. Haha.

Kita sendiri tahu macam mana badan kita. Kat mana terlebih spare tyre etc hehe. So kita ikhtiar mana yang boleh. Sihat tu utama. Nak kekal cantik depan suami pun penting juga 😊"

Credits: Nadiah Suhaidi


Nak kembali langsing dan hilangkan perut buncit lepas bersalin macam Ummi Shaklee Ain ni jgak?

Dr.Ain 0164214704

Friday, October 21, 2016

Koleksi Testimoni Omega Guard Part 1

Selamat pagi semua!

Semalam 'kenyang' sungguh dengan testimoni best2 minyak ikan dunia.

Mahap ler yer, recently Ain asyik up testimoniiiiii jer. Dah memang ramai sangat consumer Shaklee, dan ramai jgak yang puas hati sangat dapat lebih sihat lebih cantik dengan suplemen Shaklee. hehe.

Meh Ain nak belanja testimoni2 Omega Guard, minyak ikan nombor satu dunia ni.


KOLESTEROL TURUN

Lepas consume Omega Guard sebulan macam tu, bacaan kolesterol terbaru 5.2 ja. Dah normal Alhamdulillah.

Kolesterol tinggi memberi risiko yang tinggi untuk strok, serangan jantung dan buah pinggang.

Risau kan kalau kolesterol tinggi?
Tambah2 kalau dah start ada apa2 simptom.


BERAT TURUN 3kg DALAM SEMINGGU

Wow! Banyak tu! Siapala yang tak nak kurus kan. Nak kurus pun, pastikan buat pilihan yang tepat. Paling penting konsisten.

Omega Guard ni mengandungi asid lemak omega-3 yang boleh mengemulsikan lemak. Syuh syuh lah semua lemak yang dah lama 'bertapa' dalam badan kita.

Tu sebab boleh kurus cepat jgak dengan Omega Guard.



TULANG RETAK DAH TAK SAKIT

Salah satu fungsi minyak ikan ialah untuk kesihatan sendi dan tulang. Sesuai sangat kalau problem sendi macam arthritis atau lepas operation tulang patah.

Omega Guard terbaik sebab ikut kajian, dia la yang ada kandungan EPA, DHA tertinggi, sampai 90%, kalau compare dengan brand2 yang lain.



BINTIL KOLESTEROL BAWAH MATA MENGECUT,
KULIT KURANG BERMINYAK

Sapa yang ada bijik2 putih2 macam nasik around area mata...haaa tu lah bintil kolesterol! Nak buang tak boleh, nak berhadapan public agak segan, acaner nak buat?

Telanlah Omega Guard dengan konsisten. Pasti lenyap bintik2 kolesterol yang menghodohkan tu.

Macam adik ni. Dapat bonus kulit kurang berminyak lagi. Untung kan?



UNTUK KESIHATAN OTAK ANAK2

Budak2 yang tengah membesar, perlukan nutrisi yang cukup untuk tumbesaran sihat dan sempurna, Insyaa Allah.

Anak customer ni, cepat sungguh bijaknya. Baru setahun 8 bulan dah kenal seluruh anggota badan! Terer kau, dik! Alhamdulillah maknyer bagi Omega Guard kan.



DAH BOLEH SOLAT BERDIRI

Paling bermakna untuk orang Muslim. Dapat tunaikan ibadat dengan cara yang sepatutnya.

Yes, Islam agama yang mudah. Tak menyusahkan umat kalau sakit. Boleh solat duduk, even berbaring pun. Tapi, kalau ada peluang solat berdiri tak sakit2, nikmat besar sangat tu kan?

Syukur... 😊



PROMOSI OMEGA GUARD TINGGAL SEMINGGU JA LAGI.


Dr.Ain 0164214704

Thursday, October 20, 2016

Ibu Menyusu Bertenaga dengan Set Menyusu Shaklee

Ibu menyusu kena sentiasa bertenaga. Sebab hari-hari kita akan hilang EXTRA 500 kcal disebabkan menyusu!

Makan banyak bukan penyelesaian. Sebab kalau makan berpinggan-pinggan pun, tapi nutrisi tak cukup, lembik jgak. Hihihi...

Kat sini lah suplemen diperlukan.

Extended Enrollment Drive


Yabedabeduuuu!!!

Shaklee extend promo special Enrollment Drive sampai hujung bulan ni saja!

NEW MEMBER layak dapat FREE Lecithin atau Alfalfa. Alfalfa tu siap botoi besaq lagi.

Yang dah jatuh cinta dengan suplemen Shaklee tu, join je la member. Boleh dapat harga member seumur hidup selagi masih mengaktifkan membership setiap tahun. Setakat ni, kena renew membership tu, tak ada charge lebih pun. Pendek kata, FREE OF CHARGE lah! Shaklee just nak tahu, member mana masih 'hidup' je. Hehe :)


Dr.Ain 0164214704

Clogged Duct Lega Dengan Lecithin


Ibu menyusu yang pernah kena bengkak susu dan salur susu tersumbat (clogged duct) ja yang tahu macam mana perasaan sakit tu.

Ain pernah rasa. Setiap kali time berpantang rasa! Penangan ESP yang pekatkan susu la ni.

Nasib baik Lecithin bantu clearkan clogged duct, lancarkan pengaliran susu. 😊


Dr.Ain 0164214704

Wednesday, October 19, 2016

Budak Bertuah

BUDAK BERTUAH!

Kita coaching 'anak' Shaklee, dia pun sibuk nak coaching.

Walid study, dia pun sibuk nak study.

Kita habis coaching, dia pun lena.

Oh achik... πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Good night semua.


Herbal Blend Hilangkan Kutil di Jari

Yang sorang lagi ni plak ada kutil kat jari dia. Lama dah tak hilang2. Dah la makin lama makin besar. Sakit. Jadi dia pun sapu Herbal Blend hari2.


Lepas sebulan lebih, tengok2 HILANG!

Alhamdulillah...


Dr.Ain 0164214704

Tumit Merekah dan Herbal Blend

Petang2 sejuk2 dingin ni, ada "adik-beradik" Shaklee share testimoni tumit merekah hilang dengan konsisten sapu Herbal Blend setiap malam sebelum tidur.


Gambar bawah SELEPAS 2 HARI sapu Herbal Blend!

Memang MULTIPURPOSE CREAM la Herbal Blend ni. Murah plak tu. Berkesan dan selamat untuk kulit kita sebab sumber dari semulajadi2 sahaja.

Patutla digemari ramaim WAJIB ada at least satu tiub satu rumah.


Dr.Ain 0164214704

Saturday, October 15, 2016

Kisah Kolonel KFC

Pada usia 5 Bapanya meninggal dunia.

Pada usia 16 dia berhenti sekolah.

Pada usia 17 dia sudah kehilangan empat pekerjaan.

Pada umur 18 tahun dia berkahwin.

Antara usia 18 dan 22, dia adalah seorang konduktor kereta api dan gagal.

Beliau menyertai tentera

Beliau memohon untuk masuk sekolah undang-undang tetapi ditolak.

Dia menjadi seorang jurujual insurans dan gagal lagi.

Pada usia 19 beliau menjadi seorang bapa.

Pada usia 20 isterinya meninggalkan dia dan mengambil bayi perempuan mereka.

Beliau menjadi seorang tukang masak dan pencuci pinggan di sebuah kafe kecil.

Dia gagal dalam percubaan untuk menculik anak perempuan sendiri, dan akhirnya dia yakinkan isterinya untuk pulang ke rumah.

Pada usia 65 beliau bersara.

Pada 1hb persaraan beliau menerima cek daripada Kerajaan bernilai $ 105.

Beliau merasakan bahawa Kerajaan telah berkata "bahawa kamu tidak dapat menyediakan untuk dirinya sendiri"
Beliau memutuskan untuk membunuh diri kerana dia telah gagal begitu banyak kali.

Dia duduk di bawah pokok menulis kemahuannya, tetapi sebaliknya, beliau menulis apa yang akan dicapai dengan hidupnya.

Dia sedar ada banyak lagi yang dia tidak lakukan.

Ada satu perkara yang dia boleh lakukan lebih baik daripada orang yang dia tahu.

Dan itu adalah bagaimana untuk memasak.

Jadi dia meminjam $ 87 dari cek yang dimilikinya untuk beli dan goreng beberapa ayam menggunakan resipi kemudian pergi rumah ke rumah untuk menjual mereka kepada jirannya di Kentucky.

*INGAT* : Walaupun pada umur 65 tahun beliau bersedia untuk membunuh diri kerana kegagalannya.

Tetapi pada usia 88 Kolonel Sanders, pengasas Kentucky Fried Chicken (KFC) Empire adalah seorang jutawan.

*MORAL CERITA* : Attitude (SIKAP)
Ia tidak pernah terlambat untuk bermula sekali.

*PALING PENTING, IA ADALAH TENTANG SIKAP ANDA. JANGAN PUTUS ASA WALAU SESUKAR MANA CABARAN SEKALIPUN*

Anda mempunyai apa yang diperlukan untuk berjaya. Pergi untuk itu dan membuat perbezaan. Tak akan ada kejayaan tanpa usaha. Ia tidak pernah terlalu tua untuk mempunyai impian.

Gambar Dr.Shaklee bertemu dengan Kolonel KFC. Macam sistem barter, dorang tukar 1 bucket KFC dengan sebotol Basic H

Friday, October 14, 2016

Baru 2 Hari Dah Rasa Kulit Fresh

Pencuci muka korang berjaya tak hilangkan minyak kat muka ni, setelah seharian bekerja & terdedah dengan debu habuk semua tu? Belum campoq makeup yang dah berapa kali tepek sehari. Hihihi... πŸ˜‚

Kalau ada pun, Ain tahu, banyak pencuci muka yang buat kulit rasa tegang sangat, kulit pun jadi pedih dan kering. Ada kan? Sebab Ain pernah ada di tempat korang dulu tau.


Masa Ain first time guna Nutriwhite Cleanser ni 3 tahun lepas, perasaan yang sama macam adik yang bagi testimoni dalam gambar kat atas ni. Kira macam jatuh cinta pandang pertama lah! Awww 😍

Kulit pun tak pedih, tak kering sangat, tapi minyak2 semua rasa hilang terus. Rasa freshhhh je muka! Best sangat tau. Tu yang terus setia sampai sekarang.

Nutriwhite dihasilkan khas untuk kulit Asia oleh pakar kulit dan saintis US dan Jepun, setelah 3 tahun penyelidikan yang teliti dan terbukti selamat. Untuk mencerah secara semulajadi hasil 'kerjasama' 16 jenis buah-buahan semulajadi dari 5 benua. Tu lah sebabnya nama lain Nutriwhite ialah N-16. πŸ˜‰

Satu tiub tu besaq tau. Sampai 150ml. Dah la punya pekat. Boh setitik pun, bila campoq dengan ayaq, buih dia tudiaaaa punya banyak. Kadang rasa membazir, padahal ambik ciput ja. Tu yang tahan berbulan2 tu. Jenuh tunggu, bila laaaa nak habeh. First guna tahan 10 bulan. Kedua guna tahan setahun. Ni baru nak bukak tiub ketiga lepas 3 tahun. Hihihi 😁

Sumber natural,
Kesan elok sangat,
Jerawat pun jarang sangat nak naik,
Parut & tona hitam2 tu hilang,
Kulit pun lawa puas hati sangat,
Murah sangat sebab tahan banyak bulan.

Untung ka untung?😊


Dr.Ain 0164214704

Turun 18kg Dalam 2 Bulan

Entri ni untuk orang gemuk atau overweight atau obese yang NAK SANGAT turunkan berat badan dengan selamat, sihat dan berkesan.

Berat badan 100kg pun masih ada peluang untuk lose weight tau. Asalkan cukup disiplin, konsisten dengan usaha sendiri, amalkan diet yang betul, PASTI boleh berjaya.

Detox ni actually step paling asas sekali untuk apa jua masalah kesihatan dan kecantikan. Sebab toksin yang dah lama 'bertapa' dalam badan, boleh mengganggu penyerapan optimum nutrisi yang kita ambik. Baik dari makanan ataupun suplemen.


Nak detox pun, kena ada ilmu jugak ya. Macam-macam 'pesyen' orang detox sekarang. Ain tak pernah cuba detox dengan cara2 selain Shaklee. Tak ada kajian, tak tahu selamat untuk badan atau tak, walaupun ada yang dah cuba dan mungkin berkesan bagi orang tu.

Detox cara Shaklee dah dibuat kajian terlebih dahulu. Meal plan yang dicadangkan pun merangkumi seluruh kumpulan nutrisi yang diperlukan badan. Karbohidrat, protein, sayur dan buah...semua ada portion masing2. Setiap kumpulan makanan pun ada fungsi masing2. Tu sebab kita kena ambik SEMUA, mengikut portion yg dicadangkan.

Jom Detox the Shaklee Way,

🌟untuk buang toksin dengan efisyen
🌟untuk yang nak turunkan berat badan dengan selamat dan berkesan
🌟untuk sihatkan badan untuk jangka masa panjang

Nak detox dengan suplemen atau tak, pilihan di tangan masing2. Bila ada suplemen, maksudnya ada SUPPORT. Berat pun lebih cepat turun, badan pun lebih bertenaga, angin dalam badan pun boleh dibuang dan banyak lagi fungsi suplemen detox.

Kalau korang ada masalah berat badan yang DEGIL nak turun walau 1kg,
ada DISIPLIN yang tinggi,
bertekad untuk KOMITED sampai berjaya,

Cari Ain!

Ain guide sampai berjaya. Kita ikhtiar, kita cuba, pasti akan ada hasilnya. 😊


Dr.Ain 0164214704

Payung


Payung yang dah banyak berjasa kat kami. Especially musim hujan sekarang, almoat everyday pun hujan.

Payung ni besar, muat kami 4 orang yg gegerl - umi, Humaira, Khayla, Zulaikha. Beli 2 tahun lepas masa NC Shaklee.

Payung eksklusif ni tau. Jarang2 ada dijual atau as hadiah Lucky Dip. Sapa berkenan nak memiliki, try la Lucky Dip kat Mini Carnival esok. Ada kat semua branch seluruh Malaysia dari 10 pagi sampai 7 malam.


Tengah tak dak patient ni, kita selfie satu dengan anak dara bongsu yang tengah mengantuk ni. Hihihi.

Selamat pagi semua! 😊

Mengapa Saya Tidak Pernah Marahkan Isteri Saya Lagi

Pengakuan jujur Mukidi

Ini rahsianya...

Pada waktu berbulan madu di negara orang, isteri saya melihat seekor kucing yang lucu. Dia lalu mengajak kucing yang lucu itu bermain. Tapi, tak  diduga kucing lucu itu menggigit tangannya. Isteri saya lalu tersenyum dan memberi amaran ke kucing lucu itu: "SATU..."

Kemudian isteri saya kembali mengajak main2 kucing lucu itu. Sekali lagi kucing lucu itu menggigit tangan isteri saya sampai berdarah. Isteri saya kembali tersenyum dan berkata ke kucing lucu itu: "DUA..."


Saya mulai was-was. Tapi isteri saya dengan tenangnya mengajak kucing lucu itu bermain kembali. Sayangnya, kucing lucu itu kembali menggigit tangan isteri saya. Isteri saya berkata ke kucing lucu itu sambil tersenyum: "TIGA..." dan isteri saya mengambil pistol dari begnya dan kucing lucu itu pun ditembaknya sampai mati.

Saya marah kepada isteri saya: "Syanggg.., kamu sudah gila ya?" Isteri saya memandang saya sambil tersenyum dan berkata: "SATU..."

Nah.... sejak itu saya tidak pernah marah lagi kepada istri saya.

-TAMAT-
πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜‚πŸ˜‚

#copypaste
#lawakpagi
#goodmorning

Thursday, October 13, 2016

Branch Mini Carnival


Sabtu ni 15hb Oktober 2016 kat semua branch Shaklee di seluruh Malaysia!

First time Shaklee buat Mini Carnival ni.

Apa aktiviti2 yang ada?

🌟Demo Nutriwhite skincare & Get Clean
🌟FREE smoothies
🌟1 Lucky Dip untuk setiap 200uv

Yang berdekatan dengan mana2 branch tu, jom ramai2 meriahkan. Open untuk sesiapa sahaja, member dan bukan member.

Start pukul 10 pagi, sampai 7 petang tau. 😊

Shaker Eksklusif Oktober 2016 Sahaja


Melompat kegumbiraan sebab berjaya grab shaker eksklusif yang handsome kacak bergaya hitam itu menawan ni!

Over nau!

Bulan lepas tidur peluk shaker turqoise yang cantik. Bulan ni ditemani shaker hitam ini plak.

Terhad untuk belian minima 100uv dalam satu resit sahaja. Kalau nak 2, kenalah minima 200uv. Dan seterusnya. Hihihi... 😁

Dan...

Selagi stok masih ada.

Dan...

Bulan Oktober 2016 SAHAJA!

Eksklusif kan? πŸ˜„

Fix Your Life by Fixing Your Solah

*When you are always late for salah, it says a lot about you and your character.*

πŸ’It shows that you lack discipline, internal strength, and integrity to be where you are supposed to be ‘on time’ for your most important appointments of the day, and you are not dependable.

πŸ’No one likes to say about themselves that they are not dependable or lack discipline, but actions speak louder than words, and being late for salah is the first warning that you are on a slippery slope towards being chronically late in everything else in your life.

πŸ’‘Al-Hasan Al-Basri  said: "When salah is the least of your concerns, then what is your most important concern? As much as you fix your salah, your life will be fixed. Did you not know that salah was equated with Success: ‘Come to Prayer, Come to Success.’ How can you ask Allah  for success when you are not responding to His right upon you?”


πŸ’If you are wondering why there is a delay in your sustenance, in your marriage, in your work, in your health, look into your salah: are you delaying it?

πŸ’‘‘If we truly have faith in the unseen and have faith in the Messenger  of Allah  telling us that Allah  wants us to meet Him 5 times every day in our salah, then we should take salah more seriously.’

πŸ’‘“And enjoin prayer upon your family [and people] and be steadfast therein. We ask you not for provision; We provide for you, and the [best] outcome is for [those of] righteousness.”
Qur’an: Chapter 20, Verse 132

DON'T DELAY OR MISS PRAYER


Assalamualaikum dan selamat pagi pembaca2 setia blog Ain! πŸ˜‰

Wednesday, October 12, 2016

At Last...


"Fuh, lega! Along angah dah lena barulaaaa aman damai tenang rumah ni. Boleh la rilek2 kat bean bag walid ni.

Good night bloggers!"

MSE Potluck Gathering

Baru berkesempatan nak upload gambar yang 2 keping ni ja. Gambar ni masa Ummi Shaklee Ain buat potluck gathering.

Majlis berlangsung pada 8 Oktober 2016 baru ni, start pukul 10 pagi sampai 5 petang. Hari yang sama, ada kenduri sepupu husband jgak kat Sepang. Nasibla tak jauh dari rumah Nad kat Kajang.


Ini gambar puteri bongsu Ain (kiri, Zulaikha) dengan satu2nya puteri Nad buat masa ni (kanan, Ziyani). Dua2 pun Shaklee baby tau.


Ni plak gambar dengan mereka yang hadir. Ain sampai lambat, tinggal depa ni je la. Hihihi... :)

Terima kasih Allah izinkan Ain bertemu dengan keluarga Shaklee ni. Harap dapat jumpa lebih ramai lagi di masa akan datang.

Ukhuwwah Fillah. 😘

Good night semua. Jumpa lagi esok In Shaa Allah...

Aktiviti Petang


Aktiviti practice ABC hari ni. Excited sungguh along angah, bila umi beli whiteboard khas untuk depa tulis2.

Umi plak dalam kepala otak ni dok nampak target nak achieve hujung minggu ni. PASTI DAPAT CAPAI! πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ

Segalanya possible dengan Shaklee.

Tiada yang mustahil bagi Allah. 😊

ESP Lagi Tua Dariku Rupanya


55 tahun dah umur ESP ni rupanya. Lama sungguh kan bertahan kat dunia ni.

Tahu tak, dalam dunia ni, around 80% soya adalah jenia GMO. GMO means "Genetically Modified Organism" = organisma yang dah diubah genetik.

GMO2 ni wujud sebab nak penuhi keperluan sesuatu yang semakin tinggi. Sebab bila ubah genetik sesuatu tu, mungkin pertumbuhan lebih cepat, buah atau haiwan cepat besar dan sebagainya.

Tapi, tang negatifnya, bila ubah ciptaan Allah yang dah sempurna, wujudlah side effect jgak. Daripada ada kesan bagus, muncul plak kesan2 negatif.

Tu sebab harga lebih murah. Lebih senang nak dapat, lebih banyak side effects.

Ain pilih soya non-GMO (tak diubah genetik/organik). Tu sebab Ain dapat manfaat soya yang sepatutnya kita dapat bila consume soya.

Jadilah pengguna yang bijak. :)

**********

Nota kaki : Se'tua-tua' ESP pun, dia dah banyak sangat me'muda-remaja'kan sesiapa saja yang konsisten consume-nya. Contohnya Ain ni ha. Umur 31 dah, anak dah 3. Tapi orang dok ingat baru habih SPM. Pulak??? Haha!! *Peace*


Triple Immune Protection


Promosi baru start bulan ni sampai Disember 2016 - Triple Immune Protection

GET CLEAN HOME CARE SET ialah rangkaian penjagaan kebersihan dan kesihatan seisi rumah dengan pencuci pinggan mangkuk, sabun pencuci pakaian, softener dan pembersih multipurpose Basic H. Semua pun dari sumber organik. Bebas bahan kimia, bebas alergen, sesuai sangat kalau ada anak2 kecik yang alergik.


DAILY ESSENTIAL HEALTH

  • Vitalea - multivitamin multimineral yang sudah berusia 100+ tahun di pasaran dunia, melengkapkan lompong nutrisi harian
  • Omega Guard - minyak ikan yang tinggi kandungan omega-2 (DHA, EPA) iaitu sebanyak 90%, merupakan immune booster yang berkesan
  • ESP - sumber protein lengkap daripada soya non-GMO (tak diubah genetik/organik) yang penting untuk penghasilan hormon dan enzim untuk pertahanan badan

IMMUNE PROTECTION
  • Nutriferon - interferon semulajadi hasil kajian pakar imun Jepun selama 40 tahun, eksklusif oleh Shaklee
  • Sustained Release Vita-C Plus - antioksidan yang melindungi sel dari kerosakan oleh radikal bebas. Sistem SR memastikan badan mendapat vitamin C berterusan selama 5 jam setiap hari
  • Garlic Complex - antibiotik semulajadi
  • Carotomax - antioksidan dari vitamin A yang sangat kaya dengan karotene

ADVANCED PROTECTION terdiri daripada Vivix, suplemen superantioksidan paling top Shaklee yang tiada tandingan kerana bertindak di tahap sel (DNA) lagi, yang merupakan 'akar umbi' tubuh kita. 'Akar' yang sihat dan kuat menghasilkan dahan, dedaun dan buah-buahan yang sihat.


Apa yang promosinya?

Dengan pembelian setiap set, anda layak mendapat Shaklee Eco-Friendly Jute Bag (Green) dengan harga RM12.72 (harga asal RM22.89). Kira PWP la ni kan. Jimat RM10 banyak jgak tu!

Sampai bulam Disember 2016 sahaja.
Dan selagi stok masih ada!


Dr.Ain 0164214704

Pemakanan Seimbang untuk Kesuburan

Untuk couples yang sedang ikhtiar untuk hamil, kawan Ain ada share panduan pemakanan ni. Boleh cuba, pastikan makan seimbang ya. Dan jangan lupa, air kosong sangat sangat sangat penting untuk pastikan proses2 dalam badan berjalan lancar.


Ini panduan pemakanan seimbang untuk isteri.


Ini pula panduan pemakanan seimbang untuk suami.

Kalau nak ikhtiar dengan suplemen juga, boleh refer KAT SINI ya.

Semoga bermanfaat.

Dan semoga dimurahkan rezeki menimang cahaya (lagi). Aaamiiinnn... :)

ESP Baby

Assalamualaikum dan selamat pagi semua!


Cantik kan kulit puteri ketiga Ain ni?

Alhamdulillah...Allah berikan yang terbaik bila kita berikhtiar dengan yang terbaik jua. :)

Hasil 6 sudu besar ESP (ambik 2 kali sehari) since mengandung. Then sekarang pun masih mendapat khasiat dari 3 sudu besar ESP setiap hari.

Orang kata soya menyebabkan kulit baby jadi nipis, dan senang naik ruam atau alergi???

 Soya yang buat ESP tu jenis organik 100%. Non-GMO. Maksudnya, semulajadi, tak diubah genetik macam soya biasa di pasaran. Sebab tu Ain berani minum ESP ni hari2 sejak 4 tahun lepas.

Kulit Ain pun makin cantik, kulit baby yang menyusu pun gebu. Suka sangat ESP!!!! 😘

Nak cuba?


Dr.Ain 0164214704

Tuesday, October 11, 2016

Register Sebelum 15 Oktober 2016 Dapat FREE Vitamin

Petang tadi dah settlekan order customer yang repeat ESP. Kali ni dia nak 2 tong terus sekali dengan register member jgak.

Alang-alang ada promosi boleh dapat vitamin FREE untuk yang register 1-15hb Oktober 2016 ni sahaja, terus dicukupkan syarat untuk dapat vitamin FREE tu.

Ooiii...

Benda FREE sapa tak mau kan.

Satu Lecithin, vitamin fofular untuk slimming.
Satu lagi Vitamin C, antioksidan hot unttuk kulit lawa.


Serius tak de kena bayar lebih pon promo ni. Apa yang korang bayar, itu yang korang dapat. Plus dapat EXTRA FREE vitamin lagi.

Beli 100uv + register dalam satu resit, dapat FREE Lecithin!

Beli 200uv dalam satu resit, automatik FREE membership + FREE Vitamin C!

I is jealous, sebab promo ni untuk NEW MEMBER sahaja. Dah la sampai 15hb Oktober 2016 ni saja.

Eh, tinggal 3 hari ja lagi la!!!

Korang2, nak register member & dapat FREE Lecithin/Vitamin C, cepat2 tau.


Dr. Ain 0164214704

Our 5th Anniversary Cake


Inilah rupa kek anniversary umi walid anak tiga. πŸ‘§πŸ‘§πŸ‘§.

Tak romantik langsung kan umi ni.
Dah ler lambat 4 hari!
Hahaha! πŸ˜…

Happy (Belated) 5th Anniversary abang. 😘

Moh ler kiter maen Robocar Poli hari ni. πŸ˜‚

Perut Buncit


Sapa tau...

Pasai pa...

Toddler perut buncit...COMEY!

Kita yang tua bangka ni, kalau perut buncit...BUROK!???

Musykil sat...

Hmmm...

Selamat malam semua :)

Monday, October 10, 2016

Bahayakah Najis Bayi Berdarah

Entri khas untuk mak2 yang ada baby kecik.

Maaf ya kalau gambar kurang memyenangkan. Sekadar untuk berkongsi info dengan parents.

Ni gambar pampers Zulaikha siang semalam. First time Zulaikha cirit dan ada darah. Terkejut sangat sebab Humaira & Khayla tak pernah pun berak berdarah. Dan sebelum2 ni cuma pernah encounter baby berak berdarah kat hospital dan klinik.

Apa yang paling Ain risau kalau baby berak berdarah?

INTUSSUSCEPTION

Intussusception, kalau nak bagi senang faham, maknanya usus terbelit, di mana satu bahagian usus 'masuk' ke dalam satu bahagian lagi, menyebabkan usus tersumbat di satu bahagian, dah di satu bahagian lagi boleh terjadi bengkak usus, supply darah terganggu, dan yang paling bahaya, bila sel2 usus boleh 'mati' dan dijangkiti kuman sehingga boleh membawa maut!


Kenapa boleh terjadi Intussusception ni, secara teorinya adalah tidak diketahui.

Tetapi, parents boleh suspect anak tidak sihat, jika bayi secara tiba2 anak menangis dengan kuat kerana mengalami sakit perut yang datang dan pergi secara tiba2. Sakit perut tu macam angin - pergi dan kembali silih berganti. Untuk bayi yang masih belum boleh bercakap, bayi akan lipat kaki ke arah dada untuk mengurangkan rasa sakit perut.

Untuk kes yang lebih teruk, anak boleh mempunyai najis yang bercampur dengan darah dan lendir, muntah-muntah dan boleh ada tanda-tanda 'shock' seperti pucat, berpeluh-peluh dan nampak sangat letih)

Jika ada tanda-tanda di atas ni, segeralah bawa anak anda ke hospital. Kerana jika betul ianya kes Intussusception, kebarangkalian untuk maut jika lambat bertindak adalah sangat tinggi bagi kanak2 dan bayi.

Alhamdulillah, Zulaikha cuma dua kali buang najis bercampur darah ni. Hari ni dah macam biasa. Ain check semalam, perut tak kempung, menyusu dan makan pun macam biasa. So Ain observe sendiri di rumah. Mungkin juga 2 hari travel, pergi kenduri dan gathering lagi, air kosong tak berapa cukup. Orang kita sebut 'panas' Hehe.

Syukur...

Ain doakan, anak2 kita semua sentiasa sihat dan dijauhkan dari penyakit2 berjangkit dan berbahaya. Aaamiiinnn...

Semoga bermanfaat. πŸ˜‰


Sumber : Medline Plus

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>