Wednesday, June 29, 2016

Gastrik Vs Puasa


Ni customer yang ada masalah gastrik. Dah 19 tahun menghidap pedih perut, dan perut kembung on off. Akak ni tak pernah cuba apa-apa untuk kurangkan pedih perut yang dia ada.

Alhamdulillah, Allah lorongkan akak ni untuk cuba cadangan vitamin untuk gastrik. Ada banyak choice untuk gastrik ni. Ain cadangkan ESP dan Alfalfa Complex dulu. Apa-apa vitamin yang dicuba, paling penting konsisten.

Lepas seminggu, bila Ain follow up balik akak ni, syukur sangat, sebab akak ni suka dengan kesan ESP dan Alfalfa. Katanya, ESP bagi rasa kenyang lebih lama. Makan Alfalfa plak asyik kentut-kentut, perut tak kembung, rasa selesa sangat.

Ain cadang ESP sebab sumber protein lengkap yang kalau untuk pesakit gastrik, protein penting untuk cell renew, ganti balik sel2 yang dah terhakis. Protein ni pun untuk membina hormon dan enzim, jadi kalau protein cukup, fungsi enzim pencernaan pun insyaAllah bagus. Lagi satu, orang gastrik ni tak boleh perut kosong. Senang sangat nak masuk angin, dan jadi pedih perut. So, sebab ESP ni indeks glisemiknya rendah, membolehkan akak ni rasa kenyang lebih lama. Makanan indeks glisemik rendah ni, akan lepaskan gula perlahan-lahan, stabilkan paras gula untuk jangka masa yang lebih lama.

Semoga akak terus sihat dan semakin sihat dengan ESP dan Alfalfa ni ya. Aaamiiinnn... ๐Ÿ˜

Sebulan Konsisten Set Kurus Dah Muat Baju Kurung Time Study

Mula-mula adik ni whatsapp Ain, tanya pasal set kurus, Ain rasa bersemangat sangat nak bantu dia.

Ceritanya macam ni...

Kata adik ni, berat naik mendadak since consume satu suplemen kolagen (bukan jenama shaklee), dari 47kg jadi 60kg! Sejak tu susah sangat nak turunkan berat badan walaupun dah cuba macam-macam suplemen kurus, exercise pun banyak, tapi tak turun jugak.

Sampai satu hari, hari yang adik ni whatsapp Ain, syukur sebab dibukakan hatinya utk cuba set kurus paling bajet (sebab nak nikah hujung tahun ni). Adik ni consume Herblax dan Lecithin jer. Hari-hari konsisten makan. Dan selepas sebulan, akhirnya, baju kurung time student pun dah boleh pakai balik. 'awesome' katanya.


Berbanding masa mula whatsapp Ain tu. Adik ni macam ragu-ragu keberkesanan set kurus Shaklee. Ain faham sangat, sebab dah cuba macam-macam tapi tak berhasil. Macam nak give up la kan. Tapi mujur adik ni masih tak nak berputus asa.

Alhamdulillah...

Siapa ada masalah macam adik ni? ๐Ÿ˜

Tuesday, June 28, 2016

Ikhtiar Pesakit Slipped Disc dengan Vivix

Hanya yang menghidap slipped disc sahaja faham, betapa sakitnya bila sakit itu 'menyerang'. Penyakit ni pun ada stage-stage dari paling ringan, kepada yang paling teruk sehingga memerlukan pembedahan.

Nak ikhtiar dengan suplemen, sebaiknya dapatkan nasihat doktor yang merawat terlebih dahulu. Sebab suplemen tugasnya bukan mengubat, tapi cuma menyokong nutrisi seharian supaya lengkap. Sebab itu suplemen mampu membaik pulih kesihatan kita jika konsisten diamalkan.

Dan lagi satu yang paling paling paling penting - tawakkal kepada Yang Maha Esa. Apa pun ikhtiar kita untuk masalah kesihatan kita, yang menyembuhkan hanyalah Allah Yang Maha Berkuasa. So, jangan lupa berdoa jugak ya. :)

Pesakit slipped disc mengalami masalah tisu dari tulang belakang yang 'terkeluar' dari 'landasan' asal, lalu menekan ke atas saraf pada tulang belakang, menyebabkan kesakitan.

************************

"Saya penghidap slipped disc. Undergo 1st surgery in April 2011 utk restructure disc L3/L4, L4/L5, L5/S1. 3 discs. Alhamdulillah, went well for 3 years.

In Dec 2014, doc sahkan dah chronic sbb level-level yang tadi tu slipped semula (doc sifatkan dah useless) dengan tambahan S1/S2 & S2/S3 pon dah slipped. Juga minor scoliosis ๐Ÿ˜ญ I was bedridden for almost 2 weeks dengan keadaan masa tu nak tarik nafas pon terjerit sebab sakit sangat.Tak boleh gerak badan. Doktor suruh undergo second surgery, from which actually I might have to undergo another third and fourth surgery jugak lepas tu. So, I refused.

15 dec 2014, saya start Vivix 3 tsp sehari selama 1 minggu. On day 3rd, boleh bangun dan susukan anak tanpa rasa sakit. Masa tu baby baru 5 bulan. Then, 23 december saya dah boleh bangun, berjalan elok sume. Next week tu dalam 10 hari lepas ambik vivix 1st dose, dah drive semula pergi kerja, pergi balik (Kepong - Shah Alam). Alhamdulillah.

Masa tu plak, kena sekali denggi berdarah. Tapi fast recover walhal doktor dah macam ragu-ragu dah masa tu. Orang lain dah almost kena masuk ICU katanya sebab reading sy 7 je. Dan amazingly, sy still bengkak susu sebab warded, 4 hari tak jumpa baby. Sampai doktor nak call husband nak soh bawak baby naik ward. Saya cakap tak payah, nak banyakkan pam je dah huhu...


Simptom paling common bagi pesakit slipped disc ialah SAKIT!


Since then sy reduce 1 tsp sehari sampai hbs 2 botol. Lepas tu, sebab kewangan tak berapa  mengizinkan, saya just maintain dgn B complex dan Lecithin untuk saraf (sebab saraf saya dah "luka parah" sebab kna tindih dek discs tu) dan makan Ostematrix untuk ganti painkiller. Saya tak boleh makan painkiller actually. Rejection. Saya cuma boleh ambil morphine drip je. Tapi, bila sakit terpaksa ambik voltaren jab. Selain voltaren, say tramal jab, tak hilang pon sakit saya. Plus, painkiller yang prescribed untuk saya semua ada 3 level side effect. So memang saya sangat-sangat elakkan la.

Alhamdulillah, dah lama tak sakit belakang due to slipped disc ni. Nanti bila ada rezeki lebih, nk sambung vivix balik."


Credit: Adila Hassan

********************************

Syukur Alhamdulillah. Ikhtiar dengan yang terbaik, Insyaa Allah hasilnya pun yang terbaik. :)


Dr. Ain 016-4214704

Set Ramadhan

Baru sempat nak update entri pasal set Ramadhan atau set puasa ni. Tapi, tak salah kan Ain lewat skit up entri ni. Sebab ada seminggu lagi untuk kita berpuasa. Tahun depan pun, kalau masih dipanjangkan umur, berjumpa lagi kita dengan Ramadhan Kareem. Insyaa Allah...

Korang tau tak...

Waktu berpuasa adalah waktu terbaik untuk detox sebab bukan sahaja kita detox badan kita, tetapi juga detox yang lebih menyeluruh
  • detox badan/fizikal - kebanyakan organ dalam badan berada dalam keadaan rehat terutamanya sistem penghadaman.
  • detox mental - kurangkan bebanan pada organ daripada toksin yang masuk (kebanyakan dari makanan)
  • detox emosi - mengawal pengeluaran hormon cortisol (lebih gembira, kurang stress, lebih sihat)
  • detox kerohanian
Berpuasa juga sangat bagus dari segi kesihatan sebab berpuasa membolehkan kita:
  • mengawal berat badan dengan mengawal pengambilan makanan
  • mengawal tekanan darah
  • mengawal paras kolesterol
  • mengawal kandugan gula dalam darah
Tapi, apa kita buat pun, nak berjaya mesti ada cabaran kan? Kalau berpuasa plak, kita mudah tergoda dengan makanan yang manis-manis, tinggi kolesterol dan berminyak. Time tak berpuasa pun kita lebih cenderung memilih makanan macam tu, time berpuasa...tepuk dada, tanya diri sendiri. Hehe. Ada jugak yang skip bersahur, berbuka puasa pun lewat dan tak betul, menyebabkan lebih cenderung untuk letih melampau, sakit kepala yang kuat dan berasa sangat dahaga. Sahur tu ibarat sarapan pagi, yang paling penting antara banyak-banyak meal dalam sehari.

So, apa kita boleh buat untuk manfaatkan bulan puasa ni dengan terbaik?

Ok, ni antara tips yang boleh korang praktikkan sepanjang bulan puasa (lagi bagus continue selepas bulan puasa untuk kesihatan sendiri jugak):
  • kekal hidrasi - air kosong yang cukup (rancang pengambilan air masak semasa bersahur, berbuka puasa, sebelum tidur)
  • pilih makanan tinggi nutrisi
  • fokus pada protein dan fiber untuk kekal bertenaga
  • jangan tinggal sahur
  • pengambilan mutivitamin dan suplemen mineral
  • elak pengambilan minuman tinggi kafein
Senang cerita, ambik ja Set Ramadhan Shaklee yang ada pakej lengkap untuk berpuasa. Set Ramadhan membantu memberi tenaga, mengelakkan dehidrasi, dan membekalkan nutrien yang diperlukan.


  • ESP sumber soya non-GMO (tak diubah secara genetik) yang mengandungi 14 gram protein setiap 3 sudu besar, mempunyai indeks glisemik rendah untuk memastikan paras gula stabil untuk satu jangka masa yang panjang, untuk memberi tenaga dan rasa kenyang yang lebih berpanjangan ketiak berpuasa
  • Meal Shakes merupakan sumber tenusu tinggi fiber, mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral.
  • Performance Drink pun favourite semasa berpuasa dan ketika raya kerana tinggi elektrolit untuk mengekalkan cecair dalam badan. Juga mengandungi karbohidrat ringkas dan kompleks untuk memberi tenaga segera dan berkekalan semasa berpuasa.
  • Lecithin ditambah supaya proses detox lebih berkesan, kerana Lecithin membantu memecahkan lemak dengan berkesan dan membantu proses menurunkan berat badan dengan efisyen
Ha, kalau nak cuba Set Ramadhan ni, sempat lagi. Rasakan sendiri perbezaan berpuasa dengan Set Ramadhan. Semestinya lebih bertenaga, lebih hidrat, dan lebih bersemangat untuk berpuasa. Puasa tu kan satu ibadah. mestilah kita nak buat bersungguh-sungguh. Kan?

Bersahur minum semua ni pun cukup kenyang dah. Lepas tu berbuka ambik Lecithin. Konfem cepat kurus punyalah. Kata nak beraya slim cantik bergaya. :)


Dr. Ain 016-4214704

Terpaksa Cun Lepas Konsisten Vitamin C 20 Hari


"Sepanjang 20 hari memang tak makan suplemen lain selain SR Vita C Plus Shaklee sahaja. Guna pencuci muka biasa brand Garnier je. Tapi 2 kali buat masker vita C dan Alfalfa. Memang nak buat eksperimen Vita C. Makan 2 biji sehari konsisten. Dan air masak 2.5 liter sehari."

Pasai pa 'terer' sangat vitamin C Shaklee ni?

1 tablet = 500 mg je pun.

Terjah SINI untuk baca kehebatannya.


Dr. Ain 016-4214704

Freezer Penuh dengan EBM Sebelum Kembali Bekerja


"Syukur...Berjaya jugak Ain penuhkan deep freezer ni dengan EBM sebelum start balik kerja. Saya konsisten ESP & Alfalfa"

Milk booster pun milk booster jugak. Usaha sendiri yang paling penting. WAJIB...:

# minum air masak 3 liter sehari
# rajin pam regularly (konsep Demand and Supply)
# menyusu direct se-frequent yang baby mahu (breastfeeding on demand)
# doa setiap kali menyusu dan pam
# tawakkal, berserah 100% kat Allah sebab hanya Dia Maha Memberi rezeki. Mohon terus dimurahkan rezeki anak kita menyusu susu ibu sampai at leasr 2 tahun usia mereka.

Aaamiiinnn... :)

Monday, June 27, 2016

Dahsyatnya Doa Seorang Ibu

Doktor Fauziah Ad-Dabbus, seorang pakar psikologi yang amat popular di Kuwait pernah menulis mengenai rahsia-rahsia doa seorang ibu jika setiap malam dia mendoakan anak-anaknya, dan ternyata kesan dari tulisannya itu telah mengubah jalan hidup ramai orang...Alhamdulillah.

Isi tulisannya sebagai berikut :

" Aku bersumpah demi Allah.... wahai setiap ibu, agar jangan tidur pada setiap malam sebelum engkau memohon pertolongan Allah SWT dan mengkhabariNya bahwa engkau redha atas anak-anakmu seredha-redhanya,

dan aku bersumpah demi Allah.... agar engkau tidak menghijab/menghalangi RedhaNya kepada anak-anakmu.

Dan aku memintamu wahai para ibu agar jangan engkau tidur setiap malam sebelum engkau angkat kedua tanganmu sambil menyebut satu persatu nama anak-anakmu dan mengkhabarkan kepadaNya bahwa engkau redha atas mereka masing-masing. "

*Begini doanya:*

ุงู„ู„ู‡ู… ุฅู†ูŠ ุฃُุดู‡ุฏูƒ ุฃู†ูŠ ุฑุงุถูŠุฉ ุนู† ุฅุจู†ูŠ/ุฅุจู†ุชูŠ (.....) ุชู…ุงู… ุงู„ุฑุถุง ูˆูƒู…ุงู„ ุงู„ุฑุถุง ูˆู…ู†ุชู‡ูŠ ุงู„ุฑุถุง

ูุงู„ู„ู‡ู… ุงู†ุฒู„ ุฑุถูˆุงู†ูƒ ุนู„ูŠู‡ู… ุจุฑุถุงุฆูŠ ุนู†ู‡ู…

"Allaahumma innii usy-hiduka annii raadhiyah 'an ibnii/ibnatii.... (sebut nama anak-anakmu satu persatu)... tamaamar-ridhaa wa kamaalar-ridhaa wa muntahayir-ridhaa. Fallaahumma anzil ridhwaanaka 'alaihim bi ridhaa-ii 'anhum"

(Yaa Allaah aku bersaksi kepadaMu bahwa aku redha kepada anak-anakku...(Sebutkan nama-nama mereka satu persatu)... dengan redha dan sempurna. Maka turunkan Yaa Allaah keredhaanMu kepada mereka demi redhaku kepada mereka).


Kemudian setelah berselang beberapa minggu setelah tersebut tersebar, tiba-tiba aku dikejutkan oleh seorang ibu yang berkata bahawa aku telah mengubah kehidupannya secara total, dan sekarang dia merasa dalam kenikmatan yang tak tergambar kerana akibat doa itu terhadap dia dan anak laki-lakinya yang berumur 22 tahun.

*Maka berceritalah si Ibu itu:*

Sejak kelahiran anakku itu aku hidup dalam penderitaan kerananya.

Dia tak pernah solat dan bahkan jarang mandi, dia sering berdebat panjang denganku, dan sering membentakku dan tak menghormatiku, walaupun sudah sering aku mendoakannya.

Maka ketika membaca tulisanmu aku berkata : mungkinkah kata-kata ini benar? Nampak seperti tak masuk akal?? dan seterusnya....

dan akhirnya kuputuskan untuk mencuba anjuranmu walaupun aku tak yakin bahkan sinis mentertawakanmu.

Lalu setelah seminggu, mulai berubah nada suara anakku kepadaku, dan pertama kali dalam hidupku aku tertidur dalam kedamaian, dan didalam diriku ada sedikit syak?

Dan kemudian ku dapati anakku mandi, padahal aku tak menyuruhnya.......

Minggu kedua dan aku terus mendoakannya sesuai anjuranmu, dia membukakan pintu untukku dan menyapaku, "Apa kabar ibu?" dengan suara lembut yang tak pernah kudengar darinya sebelum itu.

Aku gembira tak terkata walaupun aku tak menunjukkan perasaanku kepadanya sama sekali.....

4 jam kemudian aku memanggilnya di telefon bimbitnya, dan dia menjawabku dengan nada yang berbeza dari biasanya, "Ibu, saya disamping masjid dan saya baru hendak solat waktu ibu call….”

Maka aku pun tak mampu menahan tangisku, bagaimana mungkin dia yang tak pernah solat sudah mulai solat dan dengan lembut bertanya khabarku??

Tak sabar aku menanti kedatangannya dan segera aku bertanya sejak bila kamu mula solat?

Jawabnya; "Saya sendiri tak tahu ibu, waktu saya lalu dekat masjid mendadak hati saya tergerak untuk solat……………….”

Sejak itu kehidupanku berubah 180 derajat, dan anakku tak pernah lagi berteriak-teriak kepadaku dan sangat menghormatiku.

Tak pernah aku mengalami kebahagian seperti ini walaupun aku sebelumnya sering hadir di majlis-majlis zikir dan pengajian-pengajian…..

Oleh kerana beratnya kehidupan sehari-hari seringkali seorang ibu melupakan doa untuk anak-anaknya, sering juga dia menganggap bahwa pusat-pusat bimbingan psikologi adalah jalan lebih baik untuk perkembangan anak-anaknya.

Padahal, justeru doa seorang ibu itu adalah sebenarnya jalan tersingkat untuk mencapai kebahagiaan anak-anaknya di dunia dan akhirat In Shaa' Allaah.

SILA SHARE DAN SEBARKAN

#fbustaziqbalzain

Wallahua'lam

Biskut Corn Flakes


Nak share rezepi biskut raya yang senang & cepat. Simpan utk future reference jgak since tak pernah wujud buku resepi macam mak. Haha ๐Ÿ˜‰

TQ mak Aliza Ahmad for the recipe.

*****

RESEPI BISKUT CORN FLAKES
======================
1 kotak Corn Flakes
2 cawan gula halus
2 cawan mentega (Ain guna butter)
2 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanila
5 cawan tepung gandum
Coco Crunch secukupnya (Ain terlupa nak guna)
Ceri untuk hiasan (Ain tak guna)

Cara-cara:
1) pukul mentega & gula sampai kembang
2) masukkan telur, baking powder, vanila
3) masukkan tepung, Corn Flakes
4) gaul sebati
5) adunan buat bulat2, gaul dgn balance Corn Flakes (hancurkan terlebih dahulu) & Coco Crunch. Hias dengan ceri.
6) bakar (Ain bakar setengah jam, suhu 120)

Komen En Khairil : "Bahan-bahan cukup, rangup, sedap!" ๐Ÿ˜‹

*Humaira & Khayla tolong tumbuk Corn Flakes. Sampai lumat ditumbuk depa. Hihihi ๐Ÿ˜…

Ikhtiar dengan ESP dan Vitamin E untuk Hilangkan Parut


Happy sungguh adik ni barang yang diorder dah sampai.
Alhamdulillah... ๐Ÿ˜Š

Pandai adik buat pilihan untuk kulit cantik. Sempatlah nak muka glowing masa raya nanti. Ada seminggu lagi.

ESP lengkap dengan kesemua 9 asid amino perlu (essential amino acid) yg tak boleh dihasilkan badan. Protein penting utk cell renew, nak pudarkan parut dan haluskan kulit.

Full entri keistimewaan ESP, boleh terjah SINI.

Vitamin E plak dari ekstrak biji anggur semulajadi yg mengandungi OPC (fitonutrien paling tulen) dan protein yang membina kolagen dalam badan. Jadinya, kulit nampak lebih muda, lebih anjal dan glowing.

Full entri kehebatan Vitamin E, boleh terjah SINI.


Dr.Ain 016-4214704

Saturday, June 25, 2016

10 Facts of Breastfeeding

Based on World Health Organization (WHO) recommendations:
FACT 1 – WHO Recommends
WHO recommends exclusive breastfeeding for the first six months of life. At six months, solid foods, such as mashed fruits and vegetables, should be introduced to complement breastfeeding for up to two years or more. In addition:
  • breastfeeding should begin within one hour of birth
  • breastfeeding should be “on demand”, as often as the child wants day and night; and
  • bottles or pacifiers should be avoided.
FACT 2 – Health Benefits for Infants
Breast milk is the ideal food for newborns and infants. It gives infants all the nutrients they need for healthy development. It is safe and contains antibodies that help protect infants from common childhood illnesses such as diarrhoea and pneumonia, the two primary causes of child mortality worldwide. Breast milk is readily available and affordable, which helps to ensure that infants get adequate nutrition.
FACT 3 – Benefits for Mothers
Breastfeeding also benefits mothers. Exclusive breastfeeding is associated with a natural (though not fail-safe) method of birth control (98% protection in the first six months after birth). It reduces risks of breast and ovarian cancer later in life, helps women return to theirpre-pregnancy weight faster, and lowers rates of obesity.

FACT 4 – Long term Benefits for Children
Beyond the immediate benefits for children, breastfeeding contributes to a lifetime of good health. Adolescents and adults who were breastfed as babies are less likely to be overweight or obese. They are less likely to have type-2 diabetes and perform better in intelligence tests.
FACT 5 – Why not Infant Formula?
Infant formula does not contain the antibodies found in breast milk. When infant formula is not properly prepared, there are risks arising from the use of unsafe water and unsterilizedequipment or the potential presence of bacteria in powdered formula. Malnutrition can result from over-diluting formula to “stretch” supplies. While frequent feeding maintains breast milk supply, if formula is used but becomes unavailable, a return to breastfeeding may not be an option due to diminished breast milk production.
FACT 6 – HIV and Breastfeeding
An HIV-infected mother can pass the infection to her infant during pregnancy, delivery and through breastfeeding. Antiretroviral (ARV) drugs given to either the mother or HIV-exposed infant reduces the risk of transmission. Together, breastfeeding and ARVs have the potential to significantly improve infants’ chances of surviving while remaining HIV uninfected. WHO recommends that when HIV-infected mothers breastfeed, they should receive ARVs and follow WHO guidance for infant feeding.

FACT 7 – Regulating Breast Milk Substitutes
An international code to regulate the marketing of breast-milk substitutes was adopted in 1981. It calls for:
  • all formula labels and information to state the benefits of breastfeeding and the health risks of substitutes;
  • NO promotion of breast-milk substitutes;
  • NO free samples of substitutes to be given to pregnant women, mothers or their families; and
  • NO distribution of free or subsidized substitutes to health workers or facilities
FACT 8 – Support for Mothers is Essential
Breastfeeding has to be learned and many women encounter difficulties at the beginning. Nipple pain, and fear that there is not enough milk to sustain the baby are common. Health facilities that support breastfeeding—by making trained breastfeeding counsellors available to new mothers—encourage higher rates of the practice. To provide this support and improve care for mothers and newborns, there are “baby-friendly” facilities in about 152 countries thanks to the WHO-UNICEF Baby-friendly Hospital initiative.
FACT 9 – Work and Breastfeeding
Many mothers who return to work abandon breastfeeding partially or completely because they do not have sufficient time, or a place to breastfeed, express and store their milk. Mothers need a safe, clean and private place in or near their workplace to continue breastfeeding. Enabling conditions at work, such as paid maternity leave, part-time work arrangements, on-site crรจches, facilities for expressing and storing breast milk, and breastfeeding breaks, can help.
FACT 10 – The Next Step: Phasing in Solid Food
To meet the growing needs of babies at six months of age, mashed solid foods should be introduced as a complement to continued breastfeeding. Foods for the baby can be specially prepared or modified from family meals. WHO notes that:
  • breastfeeding should not be decreased when starting on solids;
  • food should be given with a spoon or cup, not in a bottle;
  • food should be clean, safe and locally available; and
  • ample time is needed for young children to learn to eat solid foods.

“SUPPORT BREASTFEEDING”

Banyaknya Berat Turun dengan Lecithin

Tak sangka btol dah nak habis bulan Jun 2016 dah. Berbaki lagi 6 hari saja lagi. Tapi Ramadhan masih ada 10 hari terakhir sebelum kaum Muslimin Muslimat seluruh dunia menyambut Syawal.

Maknanya, tinggal 6 hari lagi ja promosi Lecithin akan berakhir. Murah sangat Lecithin sale bulan ni. Kegemaran ramai plak tu sebab boleh kuruskan badan, kempiskan perut buncit, senang nak membuang, badan pun rasa fit.

Kat bawah ni semua testimoni hot from oven pasal Lecithin. Hasil sharing dari group Telegram kami. Jom check it out! :)



SENANG MEMBUANG, BADAN PUN RINGAN

"Hehe. Kat asrama tak ada penimbang plak. Tapi lepas makan Lecithin senang nak membuang. Tak payah tunggu sampai one week. Tapi badan rasa ringan."

PERUT BOROI JADI KEMPIS

"Memang best Lecithin ni. Perut boroi jadi kempis. Rugi tak cuba."

HILANG 10 KG DALAM 2 BULAN

"Saya sehari makan 6 biji Lecithin pagi. Malam Herblax 6 biji + Lecithin 6 biji. Boleh kurus lagi cepat. Banyak suka produk Shaklee. 2 bulan 10 kilogram hilang."

PERUT KEMPIS

"Betul. Saya makan Lecithin dan Herblax memang perut kempis."

HILANG 5 KG DALAM SEBULAN

"Alhamdulillah. Saya amalkan 6 biji pagi Lecithin, dalam masa sebulan turun 5 kg. TQ Mr Dosh bagi tips."

Nak grab Lecithin pada harga promo terlajak murah macam, inilah masanya! Lagi 6 hari ja ya. :)

Dr. Ain 016-4214704

10 Sebab Kenapa Anda Akan Suka Basic H



1. Jadikan rumah anda bebas toksin

Bahan kimia yang banyak digunakan dalam rumah mengandungi ammonia, peluntur klorin, phenol, butyl cellosolve dan formaldehyde, yang mana semua ini boleh dijumpai di dapur. Sementara Basic H bebas toksin dan selamat untuk sekeluarga.


2. Satu untuk semua

Semua pembersihan rumah boleh menggunakan Basic H. Daripada mencuci perkakas, permukaan kayu, cermin, dinding bercat, lantai dan juga tingkap.


3. Hapuskan pencuci tingkap yang mengandungi ammonia




4. Pencucian mengejutkan

Daripada kesan gincu pada sapu tangan, ataupun kesan krayon contengan anak di dinding bercat, gunakan Basic H tanpa dicairkan untuk menghilangkan kesan kotoran.


5. "Bai-bai" kesan minyak

Sangat berkesan menghilangkan minyak pada gril barbeku, oven dan juga kesan minyak pada konkrit. Caranya, campurkan 7.5ml (1.5 sudu kecil) Basic H ke dalam473ml (16 oz.) air untuk menghasilkan formula super penghapus kesan minyak. Untuk kerja-kerja yang lebih, boleh tambahkan 60 ml (2 oz.) ke dalam 3.8 liter air.


6. Apa saja BOLEH


15 ml Basic H yang dicampur ke dalam sebaldi air panas mampu menanggalkan wallpaper lama.
7.5 ml Basic H dicairkan di dalam 1.89 liter air mampu mencuci bersih berus cat yang melekit. Cuma perlu merendam untuk 24 jam dan bilas dengan air panas.


7. Menjimatkan!

Sebotol 473 ml Basic H boleh dicairkan menjadi 214 botol (828 ml/28 oz.) pencuci serbaguna yang boleh digunakan pada bila-bila masa.



8. Teman berkhemah dan travel jauh

Bawa Basic H dalam botol kecil untuk travel ke mana-mana untuk memastikan sentiasa bersih.


9. Environment friendly

Kerana bebas bahan kimia yang tak diperlukan malah boleh merosakkan Bumi.


10. Tak menyemakkan

Kerana satu botol pencuci serbaguna untuk seluruh kegunaan di dalam rumah untuk setahun!


Dr. Ain 016 4214704

Friday, June 24, 2016

Basic H Pencuci Ultra Pekat Super Selamat

Stress tengok karpet kotor kena tumpahan susu? Gril barbeku pun kotor sangat dengan sisa-sisa lepas membakar daging? Dapur pun kotor sangat lepas memasak, tambah-tambah yang minyak atau sambal percik dengan jayanya?

Basic H jawapannya!
  • pencuci serbaguna berkepekatan tinggi, daripada 16 oz cecair, boleh dicairkan menjadi 48 gallon pencuci
  • menghapuskan kotoran, kesan minyak degil dari permukaan yang boleh dibasuh, luar dan dalam
  • dua kali ganda lebih pekat berbanding Basic H yang asal
  • tak perlu dibilas
  • tak meninggalkan kesan
  • formula bebas 'streak'



TAHUKAH ANDA?

Kebanyakan pencuci serbaguna mengandungi toksin yang boleh diserap ke dalam kulit atau ketika kita bernafas. Pencuci sintetik boleh mengakibatkan gangguan hormon. Sementara pencuci organik seperti butyl cellosolve merupakan toksin kepada sistem saraf dan iritan hidung. Toksin lain seperti morpholine, boleh menyebabkan kerosakan hati dan buah pinggang. Pencuci kaca pula kebanyakannya mengandungi ammonia, iaitu racun yang mengganggu kesihatan kulit, mata dan sistem pernafasan.

Bagaimana dengan pencuci yang ada di rumah anda?



PERBEZAAN BASIC H SHAKLEE

Safe
  • Bebas toksin
  • Bebas bahan kimia berbahaya
  • Bebas pewangi
  • Lembut pada kulit
  • pH stabil
  • Bebas chlorine

Berkesan
  • Menanggalkan kesan minyak
  • Ultra-pekat - 16 oz menghasilkan 48 gallon pencuci serbaguna
  • Dua kali ganda lebih pekat berbanding Basic H asal

Semulajadi
  • Dihasilakn daripada sumber semulajadi jagung dan kelapa
  • Biodegradable
  • Bebas fosfat
  • Botol yang boleh dikitar semula
  • Bebas pewarna
  • Selamat untuk digunakan dalam sistem septik dan graywater
Dr. Ain 016 4214704

Tuesday, June 21, 2016

Rezeki Tiga Beradik


Alkisahnya macam ni...

Ada satu makcik order vitamin C untuk anak perempuan dia. Petang lepas COD tu, makcik ni message, tanya kenapa seal botol ni dah terbukak?! ๐Ÿ˜ฑ

Sebelum COD tu, ada la Khayla main botol ni tanpa kami sedar. Tak sangka plak dia dah bukak penutup botol ni. Mulalah rasa stress, nak marah semua, tapi ditahankan jua. ๐Ÿ˜ค

Ain pun cakap nak ganti botol baru. Mesti kena ganti. Kalau tak, hati rasa tak tenang. Walaupun hanya sebotol vitamin.

Masa botol baru bertukar tangan, Ain mintak maaf banyak2 kat makcik tu. Berkali2 Ain mintak maaf. Makcik tu senyum ja. Baik sangat makcik ni. ๐Ÿค“

Last skali makcik tu hulur 3 sampul duit raya ni. Untuk anak2 katanya. Makcik ni tau Ain ada 3 anak, sebab masa mula2 COD tu makcik ni ada tanya, dah kawen ke? Ain kata sudah. Dan ada 3 orang anak dah. Makcik tu agak terkejut. Katanya, kalau bagitau Ain baru habis sekolah pun orang percaya. Haha. ☺️

Back to the story...

Thanks to Khayla. Sebab Khayla, depa tiga beradik dapat duit raya in advance. Umi walid pun dapat vitamin C "PERCUMA" sebotol. ๐Ÿ˜…

Kesimpulan : Anak2 tu rezeki. ๐Ÿ˜˜

Sunday, June 19, 2016

Senaman Ibu Mengandung

Jangan ingat ibu mengandung tidak perlu bersenam. Bersenam…walau apa jua keadaan, selagi tidak memudaratkan kesihatan (contoh : sakit jantung, kedudukan uri di bawah), adalah baik untuk kesihatan. Dan juga kecantikan! Begitu juga dengan ibu mengandung.


Senaman di kalangan ibu mengandung bermanfaat untuk:
  • mengurangkan sakit belakang
  • melegakan sakit otot-otot
  • mengurangkan kekejangan yang kerap berlaku semasa mengandung
  • menenangkan minda
  • mengurangkan tekanan
  • membantu menambah stamina
  • mempercepatkan pemulihan selepas bersalin
  • mengurangkan risiko berat badan bertambah selepas bersalin
  • memudahkan proses melahirkan
Ibu mengandung yang bersenam akan mempunyai jantung, otot dan sendi yang kuat untuk mempersiapkan diri untuk kelahiran si manja.


JENIS-JENIS SENAMAN UNTUK IBU MENGANDUNG
  • senaman regangan
  • senaman peredaran darah
  • senaman kaki
  • senaman tangan
  • senaman pernafasan
  • senaman regangan belakang
  • senaman leher
  • senaman perut
  • senaman pelvis (tulang punggung)
  • senaman otot-otot pelvis



CADANGAN SENAMAN MENGIKUT TRIMESTER



Trimester pertama (1-3 bulan)

Anda boleh berjalan 20 minit sehari, 3-4 kali seminggu. Boleh juga berjoging, berenang, aerobik, berimpak rendah, berbasikal dan juga menari.


Trimester kedua (4-6 bulan)

Anda boleh lakukan senaman yoga. Beri tumpuan kepada pernafasan, relaxation, rangsangan dan kedudukan badan. Berjalan, berjoging, berbasikal, berenang mengikut kemampuan, samada diperlahankan atau berhenti.


Trimester ketiga (7-9 bulan)

Lakukan senaman untuk persiapan bersalin. Berjalan secara santai. Elakkan daripada melakukan gerakan melompat dan gerakan secara tiba-tiba. Lakukan senaman dengan perlahan-lahan. Elakkan senaman yang menekan atau memberi tekanan kepada perut.

Apa-apa pun jenis senaman yang anda ingin lakukan semasa mengandung, adalah disarankan untuk consult doktor dahulu.

Selamat bersenam ibu-ibu mengandung semua!

Saturday, June 18, 2016

Cara Menyendawakan Bayi

Menyendawakan bayi boleh dikatakan perkara WAJIB yang perlu dilakukan setiap kali menyusukan bayi. Apabila bayi disendawakan angin di dalam perut akan ditolak keluar dan bayi akan merasa kenyang. Menyendawakan bayi juga mengurangkan risiko bayi tersedak susu.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh dilakukan untuk menyendawakan bayi.


Berdasarkan gambar di atas, bayi boleh disendawakan dengan cara:
  1. Mendudukkan bayi di atas riba dengan sebelah tangan menyokong dada bayi. Ibu jari dan jari telunjuk tangan yang sama menyokong bahagian dagu bayi. Tangan yang sebelah lagi menepuk belakang bayi.
  2. Bayi ditiarapkan di atas riba dengan perutnya di atas paha kita. Kepala hendaklah lebih tinggi daripada dada.
  3. Bayi dipeluk ke dada kita dengan dagu bayi di atas bahu. Kepala dan leher bayi disokong sambil disendawakan.

Tangan yang digunakan untuk menepuk belakang bayi, hendaklah dibentukkan seperti ‘cup’.

Ada bayi mengambil masa yang sekejap sahaja untuk disendawakan. Ada juga yang mengambil masa yang lama.

Cracked and Bleeding Nipples

At the early stage of your breastfeeding, it is not unusual if you’re feeling a bit tenderness over your nipples. But having a sore, cracked and/or bleeding nipples warrants you that something which is not right should be treated. Breastfeeding should not be painful.

Here are several reasons why you can have the above mentioned problems:
  • Improper latch. Correcting your nursing technique can go a long way toward letting cracked nipples heal. Sometimes just the slightest change in positioning will make a world of difference.
  • Improper use of breast pump. Some women mistakenly turn the suction level up too high, for instance. To make matters worse, some pumps come with flanges (or breast shields) that are too small.
  • Yeast infection (thrush). Your baby can pass the infection to you during breastfeeding if your baby is having thrush. The signs of you’re having infection is itchy, red, shiny, painful nipples and shooting pains in the breast during or after a feeding. Your nipples could also crack or bleed because of severe dry skin or if you have eczema. Eczema can show up as scaly, red patches of skin that may be itchy or painful. If you think you have eczema, see a dermatologist.
  • Your baby maybe tongue-tied. This means that the tissue connecting his tongue to the floor of his mouth is short or extends too far to the front of his tongue. This can cause nursing problems, including sore nipples, but it can be easily fixed with minor surgery. Your practitioner or lactation consultant should examine your baby’s tongue to rule out this condition if your nipples are sore.

Dont let your misery makes you give up your berastfeeding journey. What you can do is to treat the cause.



While breastfeeding, you can try the below measures:
  • Check your baby’s latch. The best latch position is off-center, with more of the areola below the nipple in your baby’s mouth. One way to achieve this is to line up her nose with your nipple so her bottom gum is far away from the base of your nipple when she opens her mouth. Once her mouth is open, hug her on quickly. Your nipple should be far back in your baby’s mouth.
  • Try different nursing positions. You may find that certain positions make it easier for your baby to latch on correctly and are much more comfortable than others.
  • Nurse on the less injured side first, if you have one. Babies often nurse more gently on the second side since they’re less hungry.
  • Briefly apply a cold pack to numb the injured area before nursing. Cold can help dull the pain, particularly during the initial latch, which tends to hurt the most.

After breastfeeding:
  • Clean your nipples gently. When you have a cracked or bleeding nipple, rinse the breast after each feeding with water to reduce the risk of infection. Once a day, use a non-antibacterial, non-perfumed soap to gently clean the wound and rinse well with water. Don’t use alcohol, lotions, or perfumes on the nipples.
  • Use an antibacterial ointment. If you have an open wound, your practitioner or lactation consultant will probably recommend an over-the-counter ointment or give you a prescription.
  • Use medical-grade modified lanolin made for breastfeeding mothers. Rub a small amount of this over-the-counter ointment on your nipples after every feeding. This treatment relieves pain and allows the wounds to heal much faster without forming a scab. It does not need to be washed off before feedings.
  • Try hydrogel dressings designed for nipple healing. These pads are soothing and speed healing. Try to avoid touching your nipple or areola before applying the pad because bacteria from your fingers can get trapped under the pad. Change breast pads frequently.
  • Take painkillers. Taking ibuprofen or acetaminophen about 30 minutes before nursing can help lessen pain and swelling.


“Will the condition affect my baby?”

The fact that your nipples are cracked or bleeding won’t bother your baby. She may swallow some blood and you may see it come out in her diaper, but it won’t do her any harm. If she’s got a poor latch, though, she may not be getting enough milk. This is another reason it’s important to check with a lactation consultant.


“Can I still nurse?”


Yes. Once you identify and start to correct the problem causing the nipple damage, you can and should continue to nurse while your nipples heal. You don’t need to stop nursing unless it’s simply too painful. In that case, you can pump for a day or so to give yourself a break and bottle-feed your baby during this time.


HAPPY BREASTFEEDING!



Source: http://www.babycenter.com/0_cracked-or-bleeding-nipples_8493.bc

Health Benefits of Breastfeeding for Mother and Infant

It is a joy of being a mother and being able to breastfeed your young infants. Virtually every mother is able to breastfeed at some point. Breast milk contains the right balance of nutrients to help your infant to grow in a strong and healthy toddler development. Breast milk provides antibodies that your baby needs to protect against some common childhood illnesses and infections. Formula milk cannot match the chemical makeup of human breast milk. In fact, among formula-fed babies, ear infections and diarrhea are more common.

Moreover, breastfeeding may also help mothers’ health. Certain types of cancer such as breast cancer and ovarian cancer may occur less often in mothers who have breastfed their babies. Exclusive breastfeeding is recommended up to 6 months of age, which continued breastfeeding along with appropriate complementary foods up to two years of age or beyond. A healthy diet is important for breastfeeding women to help maintain a healthy milk production and composition, as well as keeps the mother healthy.

Below are the recommended nutrients for breastfeeding mothers to ensure a healthy growth in infants and for her health as well.


Multivitamin

Multivitamin provides essential vitamins and minerals for mothers which cannot be obtained from the daily diet. A healthy level of vitamin helps to produce well-nourished breast milk and promote overall health and wellness for the mother as well as the baby.





* This product contains Medicago sativa. Those with SLE or other connective tissue disease should consult physician first


Protein

Babies require plenty of protein to help encourage and sustain proper growth and development. A good source of protein such as soy protein in your breastfeeding diet may be important for the production of milk. Protein helps to grow and maintain the cells that make up all the parts of the body. It is recommended at least three servings of nutritious protein a day for nursing mothers.



Vitamin C

A study showed nursing mothers who consume vitamin C has indication on the concentration of vitamin C in infants. Thus exclusively breast-fed infants are well protected against vitamin C deficiency. Vitamin C is important in building strong immune system and is needed to build healthy skin, teeth and gum.



Vitamin B complex

The vitamin B complex is a group of vitamins that you and your baby require every day to support a healthy nervous system and metabolism. The B vitamins work together in a variety of functions including the production of hormones, the creation of red blood cells, energy production for the cells and maintenance of healthy skin and nerves. Nursing mothers need to supplement with vitamin B complex to provide these vitamins for babies through breast milk.



Calcium

Breast milk is made up of approximately 40% calcium. Calcium is needed for healthy bone and teeth development in young infants. The recommended dietary intake (RDI) for breastfeeding women is 1300mg per day.


Omega-3 Fatty Acids

Supplementation with omega-3 fatty acids during breastfeeding may facilitate the child’s brain and eye development. It has been scientifically proven that the more omega-3 that you have inside the brain, the better the neurons can communicate. Not having enough can result in poor brain function and problems like, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) or autism in children.



Alfalfa

Alfalfa contains many important nutrients and vitamins such as vitamins K, A, B1, B6, C, E, calcium, zinc, and iron. These substances are all important for healthy growth and development. Alfalfa has also been traditionally used to increase milk supply in nursing mothers.

* Those with SLE or other connective tissue disease should consult physician first
* All above products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any diseases.

.

script src='demo-to-prevent-copy-paste-on-blogger_files/googleapis.js'>